Soubor Burki&com vystoupí s představením Divočina na letošním Designbloku

27.10.2016, 19:00 – 21:00

Tanečně-divadelní soubor Burki&com míří na Designblok 2016. Největší česká designérská přehlídka nenabízí pouze zajímavá jména ze světa designu a módy, ale rovněž pro návštěvníky připravuje bohatý doprovodný program. V rámci něj se také krátce po svém příletu z úspěšného zájezdu do Koree představí tanečníci Burki&com, kteří v prostorách Průmyslového paláce odehrají ve čtvrtek 27. října speciální představení Divočina, marnivost ptačích per. Začátek je naplánován na 19. hodinu.

„Inscenování Divočiny na Designbloku je vlastně logické, právě v rámci gala programu před dvěma lety vznikla první studie, jakýsi work in progress budoucího představení Divočina, marnivost ptačích per. Vracíme se tak vlastně na počátek. Inscenace bude výjimečná nejen prostorem, ve kterém inscenaci odehrajeme a kterému musíme jít naproti, ale i pocitem výjimečnosti události. Bude to ale určitě také trochu boj, když si vezmete, že hrajete v otevřeném prostoru lidem, kteří přišli primárně na design a musíte je zaujmout a nenechat se přitom vyvést z míry, že některé z nich třeba nezaujmete. Z toho je jasné, že to bude trochu jiné představení, než na jaké jsou lidé zvyklí. Představení na sférickém designovém náměstí. Moc se na něj těšíme a připravujeme i pár specialit čistě pro tuto příležitost,“ říká choreografka a zakladatelka souboru Burki&com Jana Burkiewiczová.

Čtvrteční představení Divočina, marnivost ptačích per se uskuteční na Garden Stage umístěné v prostorách nazvaných dle organizátorů Designbloku jako Designérie. Prostor je určen pro živý doprovodný program, módní přehlídky, dětskou zónu a další interaktivní instalace a nachází se ve střední hale Průmyslového paláce. Diváci se mohou těšit na taneční sestavu Linda Caridad Fernandez Saez, Jaroslava Janečková, Edita Antalová, Jindřich Panský, Matyáš Ramba a David Stránský.

Bez zajímavosti určitě není, že na Designbloku samostatně vystavují i autorka scénografie představení Divočina, marnivost ptačích per Veronika Jiroušková a Milina Havrlantová alias Milimu, která je společně s Veronikou spoluautorkou kostýmů. Hlavním světelným designérem speciální haly Designbloku nazvané Designéria je pak Martin Špetlík, který je podepsán také pod světelným designem představení Divočina, marnivost ptačích per.

Spolupráce s Designblokem probíhá již 6 let

Jméno Jany Burkiewiczové je s Designblokem spojeno již od roku 2010. Jako hlavní choreografka a režisérka stojí za každoročními Gala večery, jež jsou slavnostním vyvrcholením celého Designbloku, a pod jejím choreografickým vedením se rovněž konají jednotlivé módní přehlídky předních českých návrhářů i zahraničních hostů. V minulých ročnících kupříkladu spolupracovala s Hanou Zárubovou, Liběnou Rochovou či Monikou Drápalovou, ze zahraničních řad to pak byli vlámští A.F.Vandevorst, Španěl Roberto Etxeberria nebo nastupující hvězdy Henriette Tilanus, Bastien Visch, Sinnige Wieke či Janina Volkmer, která se na Designblok po roce opět vrací.

„Letos se moc těším zejména na přehlídky Liběny Rochové a Hany Zárubové, obě návrhářky jsou velké osobnosti a přípravy jejich přehlídek jsou vždy velmi propracované. Ale asi úplně nejvíc se těším na zahajovací gala. Člověk má na Designbloku vždy možnost vyzkoušet si něco nového, pracovat s nejlepšími designéry a architekty, překročit hranici divadla a zkusit vytvořit na malém časovém úseku komplexní zážitek, na který lidé nezapomenou. Ten letošní bude v duchu tématu ročníku inspirován světem sportu, což je mi hodně blízké, takže o to více zodpovědnosti i těšení,“ prozrazuje Jana Burkiewiczová. V rámci Gala se pak diváci budou moci opět potkat mimo jiných i s některými performary Burki&com.