FC ROMA - Divadlo Archa

21.11.2016, 22:30 – 23:46

Dokument FC ROMA pojednává o jednom neobyčejném romském fotbalovém klubu z Děčína, jehož hráči nechtějí nic jiného, než si zahrát. 

Není jim tomu ale moc přáno, protože jsou stále vystaveni řadě předsudků a ostatní týmy s nimi nechtějí hrát. Jak se žije romské komunitě na severu Čech? Lepší se situace romské menšiny v ČR?

Další představení v rámci Akcent 2016:
Ultima Vez – In Spite of Wishing and Wanting 
Olja Michaljuk – Máta 
Forced Entertainment – The Notebook 
Made in Macau 2.0 
New Bohemia (Uprostřed Ameriky) 
Stolpersteine Staatstheater / Kameny zmizelých. Staatstheater 
Heiner Goebbels - „Explain nothing. Put it there. Say it. Leave.“ - Theatre as experience.

Minulou sezónu nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový tým. FC Roma hraje okresní přebor a je složen převážně z romských hráčů. Většina “bílých“ soupeřů zápasy s FC Roma bojkotuje. Pro tým tak začíná trochu zvláštní sezóna. Někdy se hraje, někdy se nehraje, dopředu není nic jisté a klub vyhrává většinu zápasů kontumačně. I přes složitou situaci ale neztrácejí fotbalisté FC Roma entuziasmus a s humorem sobě vlastním bojují jak na hřišti, tak mimo něj. Brankář Patrik se tak z korby popelářského vozu podivuje nesmyslům o zdravotní péči zdarma “pro cikány”, přiznává se ze strachu z muslimů a diví se deseti milionům Čechů, kteří mají vítr z Cikánů. S postupující sezónou stoupá klub v tabulce výš a výš. Někdy je to ale těžší, než si představovali: ztrácejí se jim míče, hráči holdují marihuaně, fanoušci na ně pokřikují, ať táhnou do práce. Podaří se týmu FC Roma postoupit a přesvědčit okolí, že nejsou agresivní rváči, ale že si prostě jen chtějí zahrát fotbal?