Panelová výstava: „Cesty k přelomu. Středovýchodní Evropa 1939 – 1989“

26.10.2016 – 11.11.2016, 23:59

Již od 26. října bude na náměstí před Národní technickou knihovnou v Praze umístěna neobvyklá panelová výstava: „Cesty k přelomu. Středovýchodní Evropa 1939 – 1989“. Expozice, kterou připravili historici z Evropské sítě Paměť a solidarita odhaluje složitý proces osvobozování se části Evropy od komunistické diktatury.

Výstava, jenž byla doposud prezentována v Berlíně, Bruselu, Varšavě, Budapešti, Vídni, Bratislavě, Bukurešti a Krakově představí různé druhy omezování občanských svobod v bývalém komunistickém bloku a úsilí o jejich znovuzískání. Zvláštní místo je zde věnováno na to, co spojuje a dělí paměť společností středovýchodní Evropy v souvislosti s událostmi, které předcházely pádu komunismu v Evropě.

- Nápad uspořádat výstavu vznikl z přesvědčení, že reflexe o změnách roku 1989 v jednotlivých zemích bude celistvější a hlubší, pokud si uvědomíme všeobecné evropské souvislosti těchto událostí.  Naším cílem je především připomenout procesy, které nakonec vedly k pádu komunismu v této části Evropy – vysvětluje prof. Jan Rydel, předseda řídícího výboru Evropské sítě Paměť a solidarita.

Obsah expozice tvoří příběh o odlišných tvářích svobody. Jednotlivé části výstavy budou věnovány mj. svobodě slova a vyjadřování, svobodě náboženského vyznání a svobodě podnikání.

- Geometrické rozmístění panelů bude sladěno se scenérií městských náměstí i komunikací a umožní stvořit místo pro setkání s historií. Archivní fotografie a texty jsou umístěny na osvětlených panelech a výstavu si tedy bude možné prohlížet rovněž za soumraku – zdůrazňuje Mirosław Nizio, autor architektonického konceptu.

Výstava bude v Praze trvat do 11. listopadu. Spolu s evropským turné byla spuštěna také její virtuální verze,která je zpřístupněna na internetových stránkách: http://1989.enrs.eu/exhibition.

Evropská síť Paměť a solidarita (ESPS) je mezinárodní iniciativa, která si klade za cíl výzkum, dokumentaci a šíření poznatků o dějinách Evropy 20. století a způsobu jejich zapamatování se zvláštním zaměřením na období diktátorských režimů, válek a společenského odporu proti útlaku. Mezi členské státy sítě patří: Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Rakousko, Česká republika, Albánie a Lotyšsko mají status pozorovatele.

www.enrs.eu
www.facebook.com/enrs.eu