V Obchodním domě Kotva je k vidění výstava barevných fotografií Roberta Vana, která navazuje na umělcovu novou knihu MEMORIES

5.10.2016 – 8.1.2017, 23:59

Na začátku října bude v Obchodním domě Kotva zahájena výstava MEMORIES módního fotografa Roberta Vana. Expozice nabídne Vanovi fotografické vzpomínky a na celkem čtyřiasedmdesáti vystavených snímcích poprvé představí především jeho barevnou tvorbu. Výstava navazuje na stejnojmennou fotografickou knižní novinku, jejíž křest se uskuteční v rámci vernisáže. Kniha se skládá z více než sto devadesáti barevných a černobílých fotografií, které vznikaly od roku 1968 až po současnost. Výstavu připravila Galerie Tančící dům poprvé netradičně v partnerském prostoru Obchodního domu Kotva.

Projekt MEMORIES vznikal postupně. Vano se nejprve několik let věnoval přípravám svých fotografických vzpomínek do knihy MEMORIES a poté se rozhodl zrealizovat i stejnojmennou výstavu v Obchodním domě Kotva. Ta přináší výběr čtyřiasedmdesáti barevných snímků z knihy, jejichž velkou část Robert Vano nafotil fotoaparátem Polaroid a následně zpracoval technikou „cross procesing“, kterou s oblibou používal v raném období své tvorby a díky níž docílil specifické barevnosti snímků.

„Nad přípravou knihy jsem strávil řadu let, a tak jsem velmi rád, že přišla myšlenka spojit její uvedení na trh i s výstavou. Rozhodli jsme se však využít z knihy pouze specifický výběr – a to moje barevné fotografie. Část této kolekce jsem nafotil v New Yorku, Paříži či Miláně, kde jsem v průběhu své kariéry působil,“ říká o projektu MEMORIES Robert Vano.

Kniha a zároveň i výstava přináší průřez tvorbou Roberta Vana od roku 1968 až po současnost, nikoli však tradičně v chronologickém pořadí, ale na základě asociací samotného autora. MEMORIES nejsou pouhými vzpomínkami, ale oslavou minulosti i přítomnosti a výjimečnou knižní a kulturní událostí, určenou příznivcům tvorby Roberta Vana i všem stoupencům klasické i módní fotografie.
„Rozhodli jsme se využít partnerský prostor Kotvy a uspořádat ve třetím patře výstavu Roberta Vana. Podle zájmu o tuto výstavu budeme do budoucna uvažovat o možnostech otevření stálé galerie v Obchodním domě Kotva,“ říká Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančící dům, která tuto výstavu realizuje. Výstavy v Tančícím domě a nově i v OD Kotva podporuje Pražská správa nemovitostí.