Film a živá hudba: Bílé peklo Pitz Palü ft. Ufajr - Divadlo Archa

21.10.2016, 20:00 – 22:15

Die weiße Hölle vom Piz Palü je dechberoucí horolezecká tragédie o osudové lásce, lidském hrdinství a letecké akrobacii. Tato klasika německého horského filmu, natočená v roce 1929 s Leni Riefenstahl v hlavní roli, má co říci i dnešnímu divákovi. 

Kuriozitou je, že známý režisér Georg Wilhelm Pabst do projektu vstoupil z finančních důvodů jako pouhý pomocný režisér – a nesmazatelně mu vtiskl svůj charakteristický rukopis. Snímek zaujal dokonce i Quentina Tarantina, který citoval Piz Palü ve svém blockbusteru „Hanebný pancharti“ a dílo tak znovuobjevil pro mladou mezinárodní komunitu filmových fanoušků. Promítat se bude pro filmové fajnšmekry z restaurovaného 35mm filmu.

O živý doprovod se postará uskupení Ufajr, které za svou filmovou hudbu sklidilo ovace na LFŠ 2013. Pražští Ufajr viděli film asi dvacetkrát. A podle vlastních slov bylo každé další zhlédnutí lepší a nabitější emocemi než to předchozí. Letos máte příležitost vidět představení pouze v rámci DAS FILMFESTu jak v Praze, tak v Brně.

„Někdy, při rozostřených záběrech horolezců ve vánici, nabývám dojmu, že jde o videoklip natočený k hudbě Ufajr. Je to ale naopak, film vznikl před 84 lety.“
Fullmoonzine.cz