Olomouc přivítá světovou premiéru impozantní výstavy pod záštitou Nat Geo WILD "Obři oceánů"

5.9.2016 – 25.9.2016, 23:59

Modrá planeta, tak je mnohými nazývána naše Země. Celých 71 % veškeré plochy zabírají světové oceány a ty ukrývají mnohá tajemství, která nám zůstanou možná navždy zapovězena. Pokud patříte mezi vášnivé obdivovatele přírody, nebo chcete jen sobě či svým dětem přichystat zajímavý den plný netradičních setkání, přijměte naši pozvánku za velkým dobrodružstvím do podmořského světa plného úžasných, mnohdy bizarních či nebezpečných, tvorů.

Od 5. do 25. září 2016 se v prostorách Galerie Šantovka v Olomouci uskuteční světová premiéra edukativní výstavy pod záštitou Nat Geo WILD „Obři oceánů. K vidění bude mnoho jedinečných exponátů, jež nechají návštěvníky nahlédnout do tajemných hlubin světových oceánů a dovolí jim alespoň trochu poodkrýt mnohá tajemství, jež tyto málo prozkoumané teritoria ukrývají.

Návštěvníci se mohou těšit na desítku oceánských obrů v životních velikostech, jednu z největších sbírek ve střední Evropě plnou čelistí a zubů žraloků z celého světa, která se mj. pyšní velkými čelistmi žraloka tygřího, 18 cm velkým a několik miliónů let starým zubem z obřího pravěkého žraloka megalodona, nebo impozantním 9 cm zubem z největšího nalezeného jedince žraloka bílého. V neposlední řadě bude pro návštěvníky připravena interaktivní zóna, kde budou moci nahlédnout do „modrého světa“ pomocí virtuální reality či zvukové stěny, která jim nabídne hlasy, zvuky a zpěvy desítek podmořských tvorů.

„Na výstavě pracoval velký tým složený z umělců, špičkových řemeslníků i odborných poradců, tak aby všechny exponáty mohly být dokonalou kopií oceánských obrů a mohly sloužit i jako naprosto věrná učební pomůcka. Většina exponátů je navíc zasazena do tematických scenárií, tak aby byl jejich příběh ještě autentičtější a návštěvníci si z výstavy mohli odnést neopakovatelné zážitky ze setkání s těmito tvory“, říká o výstavě majitel pořádající společnosti Shake marketing s.r.o. Pavel Kratochvíl. „Jelikož jsme naši výstavu chtěli otevřít co nejširší veřejnosti, vybrali jsme si za výstavní prostory velká nákupní centra. Naše výstava tedy bude vždy bezplatná a zavítá do mnoha měst naší i Slovenské republiky, kde ji uvidí milióny návštěvníků“, doplňuje Kratochvíl.

Více informací o výstavě, exponátech, termínech a místech dalších zastávek této unikátní výstavy naleznete na www.obri-oceanu.com.

Stručné představení exponátů výstavy

10 oceánských obrů

Plejtvák obrovský je největší žijící kytovec a nejtěžší zvíře, jaké kdy vůbec na planetě Zemi žilo. Dorůstá délky až 33 metrů a váží přes 200 tun.

Vorvaň obrovský je největší z momentálně žijících ozubených velryb a věří se, že jde o vůbec největší ozubené zvíře na světě, jaké kdy na Zemi žilo. Největší doložený jedinec pravděpodobně dosahoval délky až 28 metrů a váhy 150 tun.

Kosatka dravá je největším zástupcem čeledi delfínovitých. Tento všestranný predátor stojí na vrcholu mořského potravního řetězce. Samci dosahují délky 9 m a váhy až 10 tun.

Krakatice obrovská je jeden z nejzáhadnějších a nejméně prozkoumaných druhů, který brázdí tajemné hlubiny našich oceánů. Největší známý uhynulý exemplář měřil úctyhodných 18,5 metrů.

Žralok bílý je dokonalý predátor pobřežních vod většiny oceánů. Dosahuje maximální délky 6 metrů a hmotnosti kolem 3 tun.

Manta obrovská je největším druhem rejnoků na světě. Dorůstá velikosti okolo 3 až 5 m s rozpětím ploutví kolem 7 metrů, ale byli pozorováni jedinci s rozpětím až 9 m.

Dalšími exponáty jsou narval jednorohý, kladivoun velký, běluha severní a delfín skákavý.

Sbírka čelistí a zubů ze světa žraloků

Jedná se o jednu z největších sbírek žraločích čelistí a zubů ve střední Evropě. Mezi její dominanty paří obří čelisti žraloka tygřího, který měřil 4 metry, či 18 cm velký a několik miliónů let starý zub z pravěkého žraloka megalodona, který dosahoval  30 - 35 metrů a hmotnosti 35 - 45 tun. Dalším impozantním exponátem je 9 cm zub z největšího nalezeného jedince žraloka bílého. Tuto sbírku zapůjčil vášnivý potápěč, sběratel a obdivovatel dokumentů ze žraločí říše Ing. Pavel Janda se svojí rodinou.

Interaktivní zóna

Interaktivní zóna nabídne možnost ponořit se do podmořského světa v potápěčských virtuálních brýlích a na vlastní kůži si „osahat“ mnoho úžasných tvorů. Druhým prvkem bude oceánská zvuková stěna, kde budete moci zavřít oči a nechat se unášet do tajemných hlubin hlasy, zvuky a zpěvy desítek podmořských tvorů. Pro odnesení hmatatelné vzpomínky vám bude k dispozici stylový fotopoint National Geographic a stánek s podmořskými upomínkovými předměty a suvenýry.