Unikátní výstava Vynálezy a objevy co změnily svět v OC Letňany

29.8.2016 – 18.9.2016, 23:59

Jaký byl život našich dávných předků? Jaké vymoženosti tehdejší doby upadly v zapomnění a byly znovu objeveny moderní dobou? Které z nich přetrvaly a využíváme je dodnes?

Věděli jste, že už před dvěma tisíciletími byl sestrojen první počítač, objeven princip parního stroje, nebo dokonce využívány znalosti moderní nanotechnologie? Vraťte se s námi zpět v čase o desítky i stovky let a poznejte největší vynálezy a objevy všech dob!

Provedeme Vás expozicemi, kterým dominují nadrozměrné modely s celou řadou zajímavých prvků, doplněné menšími exponáty, zábavnými prvky a informačními panely. Zařazeny jsou také moderní dotekové obrazovky, které návštěvníkům interaktivní formou přiblíží informace a zajímavosti k tématu. Připraveny jsou také dvě multimediální aplikace. Důraz je kladem především na vlastní prožitek a prezentaci stěžejních informací v kombinaci se zajímavostmi z daných oblastí lidského vědění.

V rámci výstavy se můžete těšit na dvojníka legendárního Mr. Beana nebo lety vrtulníkem 

V obchodním centru najdete následující tematické expozice

  • České a slovenské vynálezy a objevy
  • Lékařství – umění uzdravovat
  • Co nám dala energie
  • Doprava aneb jsme mobilní
  • Písmo jako základ kultury
  • Časomíra a astrologie
  • Leonardo da Vinci jako vynálezce

V expozici českých vynálezů a objevu vás uvítá pohyblivý robot, dozvíte se, co vynalezli či objevili čeští vědci. Například kontaktní čočky, slovo ROBOT, kostku cukru nebo zákony dědičnosti. Slovenské vynálezy zastupuje první deštníkový padák. Pomocí instalované foto aplikace se můžete stát Einsteinem nebo třeba Křižíkem.

Lékařská věda vás upoutá blikající obrovskou DNA šroubovicí, dozvíte se něco o starověkých lékařských technikách, ale i nástupu moderní medicíny. Zjistíte, za jakých okolností byl objeven penicilín či jak se začalo s očkováním.

Expozice s názvem Energie se můžete přímo dotknout a vyzkoušet si plazmovou kouli nebo Van de Graaffův generátor, který vám postaví všechny vlasy na hlavě. Dozvíte se něco o výrobě energie i jejím využití, o nejzajímavějších vynálezech a objevech.

Dopravu zastupují dva velké exponáty, vzducholoď a ponorka, kterou můžete dokonce prozkoumat. Informační panely vám přiblíží zásadní objevy i rarity. Díky dotykovému panelu se dozvíte, jaký vliv měl objev kola na další rozvoj civilizace.

Egyptská brána s interaktivními prvky představuje vstup do další z expozic tentokrát věnované písmu a knihtisku. Vedle starověkého písma zde najdete například Braillovo písmo nebo znakovou řeč, kterou si můžete vyzkoušet na pohyblivém panelu.

Časomíru a astrologii zastupují nadrozměrné modely kompasu a svítící globus noční oblohy. Prostřednictvím multimediálního panelu se dozvíte, jak se měřil čas v minulosti, prohlédnete si sluneční či digitální hodiny. Seznámíme vás také s tajemství astrologie a astronomie.

Expozici slavného vynálezce Leonarda da Vinci zastupuje foto stěna se slavným mužem v kruhu a čtverci či ornitoptéra vznášející se nad vašimi hlavami. Své získané znalosti si můžete vyzkoušet v aplikaci zábavných kvízů, která je součástí jednoho z panelů.

Veškeré informace naleznete na webových stránkách OC Letňany.