Forest.ink - tvoje kérka zachrání prales

17.9.2016

Forest.ink je charitativní tattoo událost, která se uskuteční 17. září v prostorách The Chemistry Gallery v Praze. Svoje síly na Forest.inku spojí známí umělci z České republiky a Slovenska. Peníze vytěžené za jejich návrhy tetování, malby,fotky či grafiky podpoří start ekologického projektu El Bosque Medicinal v ekvádorském pralese, který si klade za cíl konzervaci pralesa a výstavbu přírodní botanické zahrady a vzdělávacího centra. V průběhu samotné akce se návštěvníci mohou zúčastnit tematických workshopů a přednášek.

"Forest.inkem chceme nejen poukázat na to, co se děje ve světě, hlavně bychom si přáli touto akcí motivovat a inspirovat lidi,“ říká tatérka Petra Hlaváčková, která za nápadem uspořádat charitu stojí. "Ať je to znečištěná řeka ve vašem městě, nedostatek peněz v místním dětském domově nebo třeba ničení pralesů v Ekvádoru - tyhle věci se náš všech týkají a tvoří svět, ve kterém žijeme. A pokud se nám cokoliv z toho nelíbí, nemusíme jen sedět a nadávat. Touto akcí chceme ukázat, že každý z nás může přispět ke změně a že i ta nejmenší pomoc se počítá. A že to navíc může být i zábava."

Tatéři Ondrash, Lucie Liška, Dan Ko a další vytvořili originální návrhy tetování inspirované jihoamerickou džunglí. Dražba návrhů probíhá online na Facebookovém profilu Forest.ink od 17. srpna do 10. září 2016. Výhercům dražby budou návrhy v průběhu soboty 17. září přeneseny na kůži.

Akci podporují i další známí umělci - své malby a grafiky věnovali například malíři Jiří Petrbok, Michael Rittstein, Roman Franta či designer Deafmessenger. Tato a další díla jsou vystavená k prodeji on-line a k prohlédnutí budou také na samotné akci.

Podpoříte-li Forest.ink vydražením či koupí některého z artefaktů, pomůžete s koupí pozemku v okolí stávající přírodní rezervace El Paraíso v Ekvádoru, její ochrany a vybudování vzdělávacího centra s botanickou zahradou - El Bosque Medicinal. I přesto, že je rezervace zřízena a podporována ekvádorskou vládou, její existence je ohrožena. Její část se nachází na pozemcích soukromých vlastníků, kteří nabízejí pozemky k prodeji. Forest.ink si klade za cíl sehnat finance, tyto pozemky odkoupit a spolu s místními obyvateli je chránit, odlesněné části znovu zalesnit a připojit je ke stávající rezervaci.

O chod projektu El Bosque Medicinal a budoucí výstavbu vzdělávacího centra se stará Roman Kollár, který v Ekvádoru trvale žije. Jedním z jeho cílů je vybudovat místo, kde si návštěvníci z řad místních i turistů budou moci na vlastní kůži připomenout a poučit se o všeobecné důležitosti a křehkosti pralesních ekosystémů. Získají zde povědomí o životě různých druhů rostlin a zvířat, o jeho potřebách a podmínkách nutných k jeho zachování.

"Dobré příklady, informování a vzdělávání hrají důležitou roli pro zachování zdejšího deštného pralesa. Poznávání, uchovávání i sdílení moudrosti domorodých indiánů o duchovních principech a zákonech přírody nám třeba jednou poslouží při ochraně kvality života na zemi. Je možné, že pokud se nám nepodaří naším příkladem přesvědčit místní obyvatele o závažnosti situace, tak se rezervace "el Paraíso" stane jednou z mnoha obětí těžby. Projekt El Bosque Medicinal je naším prvním krokem v ukazování cesty za zdravým vnímáním života ve všech jeho formách. Učme se vážit si života a životního prostředí na zemi. Učme o hodnotě přírody jako celku namísto pouhého zdroje rostlin a nerostných surovin. Učme se o životě v prostředí, ve kterém se mu nejlépe daří," vzkazuje z džungle Roman Kollár.

Projekt EL Bosque Medicinal má vlastní webové stránky, kde budou pravidelně přibývat zprávy o tom, jak se projekt rozšiřování a ochrana přírodní rezervace "el Paraíso" v Ekvádoru vyvíjí.

Pokud již teď toužíte nosit na své kůži kus pralesa nebo se chcete o akci dozvědět víc, přečtěte si další informace na www.forestink.org nebo na Facebooku: Forest.ink.

Akce probíhá pod hlavičkou nadačního fondu Dobromysl.

Forest.ink

17. 9. 2016, The Chemistry Gallery

FB stránka / událost

Zúčastní se

DRAŽBA TETOVÁNÍ

Ondrash www.ondrash.com
Jan Mráz www.janmraz.com
Petra Tattoo www.petratattoo.com
Lucie Liška
Dodáč www.wildlinestattoo.com
Dan Ko www.bobektattoo.cz/tattoos
Veronika www.facebook.com/Veronika-Tom
Mafis www.facebook.com/tattoomafis
Petra Tribo www.facebook.com/petra.cankl
Miki Aslan Tattoo www.facebook.com/iaslantattoo
Szabi www.facebook.com/tattooszabi
Routa facebook/Routattoo
Adra Rooster www.instagram.com/andrejakopecka

DRAŽBA OBRAZŮ

Jiří Petrbok
Martin Salajka www.martinsalajka.cz
Jan Uldrych www.januldrych.com
Deafmessanger www.deafmessanger.com
Veronika Schiram Noa
Marie Kraus mariekraus3.tumblr.com
Christine Recrue www.christinerecrue.cz
Marek Hrdina/ROTR www.rotr.eu
Zdeněk Spour www.zdenekspour.com
Adéla Marie Jirků www.adelamariejirku.com
Tomáš Honz tomashonz.com
Karolína Klimešová karolinaklimesova.blog.cz
Lenka Kerdová www.lenkakerdova.cz

DRAŽBA FOTOGRAFIÍ

Petr Hricko www.petrhricko.cz
František Ortmann www.frantisekortmann.eu
Jiří Vágner
Adam Kencki  cargocollective.com/adamkencki

DRAŽBA GRAFIK

Roman Franta www.romanfranta.cz
Michael Rittstein
Jana Anna facebook.com/janaannalino

HUDBA

Josef Sedloň https://soundcloud.com/josefsedlon/tracks
Stanislav Abrahám stanislavabraham.bandcamp.com
Tono https://soundcloud.com/tono_ovm
DYSKO (experimental cabaret)
3SKA (dyzlegtic division) soundcloud.com/trsk

PŘEDNÁŠKY

WORKSHOPY
recyklace a DIY výroba
malování/sprejování/exhibice

VEGAN JÍDLO
Kabinet (Trutnov)