13. ročník festivalu židovské kultury ŠAMAJIM TŘEBÍČ

1.8.2016, 16:00 – 6.8.2016

V letošním roce se festival ponese převážně v duchu izraelské a židovské gastronomie.

Začínáme v pondělí 1. srpna v 16 hodin v Zadní synagoze, kdy festival otevřeme ukázkou izraelského sebeobranného systému, vystoupením izraelských tanců v podání třebíčského souboru Yocheved a slavnostní vernisáží výstavy obrazů výtvarníka Josefa Hrubeše MĚSTO S TAJEMNĚ TLUKOUCÍM SRDCEM. Večer pak pokračujeme koncertem hudebního klezmerového uskupení Mi Martef.
Po celou dobu festivalu bude možné ochutnávat vybrané speciality židovské kuchyně připravené šéfkuchařem Petrem Vaverkou z Restaurantu STERN 1888. 
Návštěvníci festivalu se také dozví mnoho zajímavého o pravidlech stravování, rituální porážce, kořenech izraelské kuchyně a o výrobě macesů, jejichž ochutnávka bude rovněž připravena.Nebude chybět košer víno a košer slivovice.

Každý festivalový večer bude věnován hudbě, která k festivalu již neodmyslitelně patří - ať již ta klezmerová, duchovní nebo tradiční hebrejské melodie.
Ke zlatému hřebu festivalu bude patřit premiéra dokumentárního filmu Stanislava Motla DĚTI ANTONÍNA KALINY a jeho následná sobotní repríza spojená s besedou a setkáním s tvůrcem filmu a s dětmi zachráněnými třebíčským rodákem Antonínem Kalinou.
Antonín Kalina zachránil během Druhé světové války stovky dětí v Buchenwaldu, za tento čin byl oceněn titulem Spravedlivý mezi národy. 

Podrobný program najdete na našich festivalových stránkách: www.samajim.cz