Galerie Villa Pellé zve na Neviditelnost Kamily Ženaté

5.8.2016 – 29.9.2016, 23:59

Sérii velkoformátových abstraktních obrazů pražské umělkyně Kamily Ženaté připravila na druhou půli léta Galerie Villa Pellé. Expozice, kterou bude možno zhlédnout od 5. srpna do 29. září, ponese název Neviditelnost. Tentokrát nepůjde o happening či multimediální projekt, kterými se Kamila Ženatá zabývala posledních deset let, ačkoli i tentokrát, vedle abstraktních pláten, pracuje Ženatá s prostorem galerie. Neviditelnost odkazuje ke skrytému světu vztahů, procesů ve světě kolem nás.

U autorky najdeme inspiraci taoismem, kvantovou fyzikou i spontaneitou přírody, tento abstraktní svět umí vystihnout citlivě v práci s akrylem v téměř akvarelovém stylu rozmývané tuše. Křehké vrstvení vodou rozmytých tónů černi, připomínající čínské i japonské malířství, je u Ženaté ještě doplněno malovanými fragmenty přírodních rastrů, které zasahují do kompozice výraznými barevnými tvary.

„Autorčiny obrazy se inspirují přírodními ději a jejich dynamikou, dohlédnou ale ještě dále. Jejich abstraktní forma není samonosnou estetickou volbou, ale odvíjí se od touhy vystihnout proudění životní síly, propojující protiklady,” říká kurátorka výstavy Helena Gaudeková a dodává: „Intuitivní a spontánní způsob malby je u Kamily Ženaté možný právě proto, že v sobě zahrnuje léta pozorování, poznávání, cvičení a reflexe. Výstava Neviditelnost nabízí možnost vidět za jevy, pochopit vhledem.” Práce Kamily Ženaté již obdivovali návštěvníci galerií u nás, ale také v Německu, Holandsku, Švýcarsku Švédsku či Japonsku.

Výstava Neviditelnost / Invisibility bude otevřena od 5. září do 29. září v Galerii Villa Pellé v Praze 6, Pelléova 10. Komentované prohlídky proběhnou 25. srpna od 16 hodin a 22. září od 18 hodin. Hostem výstavy je Natálie Hošková. Otevírací doba: denně mimo pondělí od 13 do 18 hodin.

Více informací: www.villapelle.cz