DAKAR VE FOTOGRAFIÍCH ONDŘEJE ZÁRUBY VYSTAVUJE ZLATÉ JABLKO

25.7.2016 – 7.8.2016, 23:59

Už počtvrté se Ondřej Záruba vydal fotit nejslavnější ze všech terénních automobilových závodů – Rally Dakar. 

Cena vstupenky: Zdarma Kč

Zlínský cestovatel a fotograf během patnácti náročných dnů závodu sledoval závodníky na trati, která tentokrát vedla přes území Argentiny a Bolívie. Ty nejlepší z jeho fotografií můžete vidět na výstavě v galerii obchodního centra Zlaté jablko ve Zlíně do 7. srpna. 

Denně stovky kilometrů v poušti, nocování v přírodě, hledání nejlepších míst na focení a málo času na spánek i jídlo. To všechno podstupuje nadšený fotograf Ondřej Záruba během Rally Dakar, aby získal co nejatraktivnější fotografie soutěžních aut a motocyklů. Přesto, nebo právě proto, se tam vrátil už počtvrté. 

Nejslavnější ze všech off-road závodů, Rally Dakar, která se již před lety přesunula do Jižní Ameriky, jej totiž doslova pohltila. „Spojuje se zde totiž několik mých zálib: cestování, poznávání, fotografování a rally. Není dne, kdy bychom nezažili nějakou příhodu, dobrodružství. Každý den je nabit zážitky. Jsem permanentně v euforii,“ vysvětluje důvod obliby Dakaru Ondřej Záruba. 

Cesta za těmi nejlepšími záběry nebyla jednoduchá, fotograf Záruba se ale vrátil spokojený a z jeho fotografií je zaujetí pro závody znát. „Výpravu jsme si užili, prožili, protrpěli. Viděli jsme krásnou přírodu, drali se vysokými horami za prudkého lijáku a zvládli duny bez zapadnutí. Ze začátku nás pronásledovaly deště, pak následovaly výšky, ze kterých jsme měli bolehlav a extrémní únavu. I přesto jsem rád, že jsem letošní Dakar nevynechal a už se těším na další!“ 

Během letošního ročníku najezdil 7300 kilometrů a nafotil tisíce snímků. Výběr toho nejzajímavějšího pak vystavuje, prezentuje na přednáškách nebo publikuje. Od 25. července mají jedinečnou možnost prohlédnout si unikátní soubor fotografií také návštěvníci Obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně. Výstava je volně přístupná v přízemí prodejní galerie po celou otevírací dobu centra. 

ONDŘEJ ZÁRUBA (*1969) 
Vášnivý amatérský fotograf a cestovatel se narodil ve Zlíně, kde také v současné době žije a pracuje. O fotografování se začal intenzivně zajímat v roce 2006, kdy si pořídil svoji první zrcadlovku. Tehdy si také začal plnit svůj sen o cestování. Na svých cestách fotografuje vše, co se mu dostane před objektiv – krajinu, lidi, zvířata i architekturu. K jeho oblíbeným tématům však patří také sport a Rally RC modelů obzvlášť, protože jej jejich velkým fanouškem a sám se jich aktivně účastní. Ukázky jeho fotografií na www.zarubafoto.cz