Vzpomínka na Karla Stanislava Ottu - výstava o československých letcích v RAF

15.8.2016, 9:30 – 12.9.2016, 15:00

Panelová výstava připomínající 95. narození palubního střelce RAF a vojáka 11. pěšího pluku - Východního Karla Stanislava Otty, rodáka z Mnichova Hradiště. 

Cena vstupenky: 20 Kč

Na 17. panelech jsou zachyceny osudy československých letců, příslušníků RAF a jejich perutí, a to od 30. let, od začátku jejich kariíry, přes okupaci Československa, nebezpečné odchody do zahraničí, perzekuci jejich rodinných příslušníků, boje v Polsku, Francii, na Středním Východě a boje o život v SSSR, československé perutě v RAF, návrat do osvobozené vlasti, komunistickou perzekuci a dnešní znovupřipomínání prostřednictvím památníků, knih, filmů atd.

Na výstavě naleznete i osudy některých letců za druhé světové války, například jednonohého letce, muže, který přežil šest dní na záchraném člunu v lednovém moři, výstava zachycuje i osudy žen, které sloužily v ženských pomocných sborech (WAAF), některé oběti komunismu a rodáky z Lidic, příslušníky RAF, kteří se po válce nemohli a nesměli vrátit domů. Výstava obsahuje mnohé dokumenty a fotografie z rodinných archivů, tak je uvidíte vůbec poprvé. V loňském roce byla výstava prezentována ve Velké Británii, u příležitosti 75. výročí vzniku většiny čs. perutí v RAF.