V létě Samorosti překračují v NoD svůj stín!

26.7.2016 – 6.9.2016, 23:59

Experimentální prostor NoD připravuje již čtvrtý ročník soutěžní přehlídky nezávislého výtvarného umění Samorosti 2016, který v prostředí přední umělecké galerie představí tvorbu nezávislých a amatérských umělců ve vzájemné konfrontaci. Heslem letošních Samorostů je slogan „Překroč svůj stín!“. Vyvrcholením letošních Samorostů 2016 bude tradiční předání Ceny odborné poroty, Ceny Objev NoD a nově i Ceny Samorostů, kterou obdrží nejzajímavější tvůrce dle hlasování samotných zúčastněných autorů. Odměnou pro vítěze bude společná výstava v Experimentálním prostoru NoD v Praze. Vernisáž výstavy se uskuteční 26. července v 19:00.

Experimentální prostor NoD v létě uspořádá již čtvrtý ročník výstavy nezávislých a amatérských umělců Samorosti 2016, která oproti předchozím ročníkům prezentuje nově již kurátorský výběr z děl přihlášených autorů. Smyslem výstavního cyklu Samorosti netkví jen v umělecké konfrontaci, ale význam Samorostů je vnímám i v setkávání napříč společenským spektrem tvůrců. Soutěžní přehlídku, která v loňském roce oslovila více než 230 účastníků a na 2500 návštěvníků, letos uvedla v průběhu května a června samostatná výstava loňských vítězů Samorostů 2015 v Café NoD a Video NoD s názvem Lady Lu, Ivan van Chrasten, Alexei Goubarev: Sedm smrtelných ctností. Tři vybraní autoři pracovali rok s autory projektu na realizaci své „první“ a vysněné výstavy v klasické galerijní instituci. Podobná trojice talentovaných tvůrců by měla vzejít i z připravovaných Samorostů 2016. Vítězové obdrží nejen možnost realizace vlastní výstavy v prostorách NoD, ale nově i věcné ceny (umělecké potřeby od společnosti Nielsen ČR) a celosemestrální umělecký kurz ve Výtvarném ateliéru malování a kreslení.

Krédem letošních Samorostů 2016 je heslo „Překroč svůj stín!“, kterým iniciátoři projektu nesledují pouze částečnou proměnu formátu akce ze zcela otevřené přehlídky směrem k přehlídce kurátorované, ale slogan má plnit i funkci motivační. Každý přihlášený autor musí zaslat portfolio pěti děl, ze kterých doporučovací komise vybere jedno dílo, které bude v prostorách NoD vystaveno. „Hledali jsme cestu jak zvýšit kvalitu již zavedeného projektu Samorosti a jak více zviditelnit zajímavé talenty a potenciální umělce, kteří se prozatím profesionálně neprezentují. V současném procesu výběru děl jsme určili odbornou komisi, která se podílí na koncepci celkové podoby výstavy. Hlavní ideou letošní inovace výstavy Samorostů je motivace opravdových „samorostlých“ výtvarných talentů a zvyšování kvalit jejich díla,“ říká k současnému posunu projektu umělecký šéf Experimentálního prostoru NoD Adam Halaš.