Iberoamerický festival Ibérica: gastro i flamenko pod širým nebem

28.6.2016 – 3.7.2016, 23:59

Spontánní fiestu s hudbou, tancem a pochutinami v ulicích města, fenomenální španělskou skupinu Puerto Flamenco pod otevřeným nebem, action painting, oblíbené tvůrčí dílny, filmovou přehlídku a mnohé další nabídne program 13. ročníku festivalu iberoamerické kultury Ibérica. Ten se uskuteční od 28. června do 3. července a zamíří jako tradičně do Brna, Prahy a Boskovic.

Letošní Ibérica odstartuje 28. června gastronomickou přehlídkou přímo v ulicích Brna. Tapas, paellu, sherry a mnohé další exotické dobroty budou Brňané moci ochutnat na Radnické ulici a na nádvoří Staré radnice. Zde skvělé jídlo a pití okoření také stylová hudba a tanec. Gastronomická přehlídka na Radnické ulici pokračuje i 29. června. O den později se španělská atmosféra přesune na nádvoří hradu Špilberk. V jedinečných kulisách brněnské dominanty se diváci mohou těšit na špičkovou hudebně-taneční skupinu Puerto Flamenco ze španělské Sevilly, action painting v podání uznávaného malíře Patricia Hidalga a na vystoupení předního flamenkového kytaristy Eduarda Trassierry. Podrobný program a vstupenky na galakoncert od 190 Kč najdete na webu www.iberica.cz, vstupenky lze zakoupit také v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

 

Nespoutaná energie, syrové emoce a virtuozita. Řada pozitivních ohlasů od publika i uznávaných recenzentů. To je vizitka uskupení Puerto Flamenco, které do Brna přijede se svým nejnovějším představením La Isla. To se zaměřuje na současné problémy, zároveň však zůstává věrné podstatě žánru flamenka. „Představení se dotýká palčivých sociálních a společenských témat postmoderní společnosti a propojuje je s flamenkem, žánrem, který si rovněž prošel vlastní transformací. Projekt La Isla tak přináší svébytnou kombinaci tradičního flamenka s moderní scénografií a režií,“ přibližuje umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Vystoupení skupiny Puerto Flamenco zpestří uznávaný malíř Patricio Hidalgo, který přímo před zraky publika vytvoří autentické obrazy inspirované představením i atmosférou hradu Špilberk. Hudebníkům a tanečníkům z Puerto Flamenco bude patřit druhá polovina večera. Tu první obstará jeden z nejoceňovanějších flamenkových kytaristů Eduardo Trassierra. Jeho úspěšnou kariéru lemuje řada ocenění z prestižních soutěží. U publika i odborné veřejnosti bodoval jak svými sólovými vystoupeními, tak nadžánrovými projekty. Spolupracoval s Norimberským filharmonickým orchestrem, sefardskými hudebníky, zamířil i do světa barokní hudby a vytvořil také originální představení ovlivněné širokou paletou hudebních kultur od afrických přes balkánské až po turecké rytmy. Ani na galakoncertu nebudou chybět pochoutky z iberoamerických zemí.

 

 

Vedle koncertního programu nebudou chybět oblíbené tvůrčí dílny, které se tentokrát uskuteční v SVČ Lužánky. Nabídka zahrnuje tradičně taneční lekce flamenka, salsy či tanga. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na cajón či flamenkovou kytaru a po loňské úspěšné premiéře se vrací i kurz flamenkového zpěvu. Tvůrčí dílny povedou přední čeští lektoři i zahraniční hvězdy. „Workshopu kytary pro pokročilé se ujme Eduardo Trassierra. Pozvání na festival přijala i legenda flamenkového tance „LA TATI“, která se podělí o své bohaté zkušenosti v lekcích pro středně pokročilé a pokročilé tanečníky a tanečnice,“ láká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. Ibérica nezapomíná ani na nejmenší účastníky festivalu, pravě jim je věnován kurz Ritmo latino a Flamenco pro děti. Ibérica umožní i zdokonalení španělštiny prostřednictvím intenzivních kurzů jazykové školy Hispánica.

 

Letošní bohatý doprovodný program zahrnuje také projekce španělské a latinskoamerické kinematografie v kině Art, festivalové fiesty nebo přednášku cestovatele, spisovatele a fotografa Mnislava Zeleného, známého rovněž pod jménem Atapana. Ten na festivalu představí svoji knihu Veselé tropy Amazonie, jež podle kritiků patří k tomu nejlepšímu a nejautentičtějšímu, co kdy bylo u nás o amazonských indiánech publikováno. Pořadatelé připravili také druhý ročník výtvarné soutěže Ibérica Creativa. Soutěž přináší vzdělávacím institucím nabídku tvůrčích aktivit, které si kladou za cíl podnítit zájem žáků o studium španělštiny. Soutěžní obrázky budou po dobu konání festivalu vystavené v Galerii SVČ Lužánky.

 

Mimobrněnská část 13. ročníku festivalu Ibérica navštíví tradičně Boskovice a Prahu. V hlavním městě se 29. června v klubu JazzDock představí trio Eduarda Trassierry. Do Zámeckého skleníku v Boskovicích zavítá 1. července Puerto Flamenco.

 

Festival Ibérica je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Arcángelem, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

 

PROGRAM IBÉRICA 2016

 

Brno 28. 6.

Fiesta Gastronómica Iberoamericana, Stará radnice a Radnická ulice,13:00 – 22:00

Mnislav Zelený Atapana: Veselé tropy Amazonie, Křišťálový sál Staré radnice, 20:00

Ibérica Cinematográfica: Sacromonte, Kino Art, 17:30

 

Brno 29. 6.

Fiesta Gastronómica Iberoamericana, Radnická ulice13:00 – 17:00

Ibérica Cinematográfica: Modrá a ne moc růžová, Kino Art, 20:00

 

Praha 29. 6.

Trio Eduardo Trassierra, Jazz Dock, 22:00

 

Brno 30. 6.

Galakoncert: Puerto Flamenco, Patricio Hidalgo – action painting, Trio Eduardo Trassierra, nádvoří hradu Špilberk, 20:30

Fiesta Gastronómica Iberoamericana, nádvoří hradu Špilberk, 19:00

Ibérica Cinematográfica: Blesk, Kino Art, 20:00

Zahájení tvůrčích dílen,SVČ Lužánky, 13:00

 

 

 

Brno 1. 7.

Ibérica Cinematográfica: Magnetický strom, Kino Art, 20:00

 

Boskovice 1. 7.

Puerto Flamenco, Zámecký skleník, 20:30

 

Brno 3. 7.

Zavěrečná fiesta účastníků tvůrčích dílen, SVČ Lužánky, 15:00

 

Fotografie pro média v tiskové kvalitě: https://www.dropbox.com/sh/uzo2mqizkvh244g/AACubLLov8e1U6Ys3OOiZSXta?dl=0

Video Ibérica 2015:

https://www.youtube.com/watch?v=6CIxQgUUz4I

 

Video Puerto Flamenco:

https://www.youtube.com/watch?v=Bt00JdRGHBc

 

HISTORIE FESTIVALU IBÉRICA

Za dobu svého trvání se stala Ibérica významnou kulturní akcí, která dávno překročila rámec regionu a vytvořila unikátní prostor pro setkávání španělských, latinskoamerických, českých a slovenských umělců. Festival se těší konstantně vzrůstající popularitě – na minulý ročník zavítal rekordní počet návštěvníků – úctyhodných 3700. Ibérica se stala významnou kulturní akcí, která patří k největším festivalům svého druhu v celém středoevropském prostoru.

Začátky festivalu Ibérica jsou téměř filmové. Prvotním impulsem bylo setkání dvou bratranců – Jiřího Pištěláka a kytaristy Petra Víta, žijícího v té době v Andalusii. Právě v jejich hlavách se zrodila myšlenka uspořádat jedinečný festival iberoamerické kultury, pro který si vybrali Boskovice jako místo s bohatou kulturní historií a neopakovatelnou atmosférou. Neméně důležité bylo setkání s rodinou Mensdorff-Pouilly, s jejíž podporou se podařilo uspořádat první úspěšný ročník festivalu. Boskovice tak poskytovaly celých jedenáct let své prostory s neopakovatelnou atmosférou nejen pro pořádání koncertů, ale také tvůrčích dílen, na kterých si účastníci navzájem předávali své umělecké zkušenosti.

Každý rok se mohou návštěvníci festivalu těšit na temperamentní španělskou hudbu v podání talentovaných muzikantů, strhující vystoupení flamenkových tanečnic a tanečníků, hudební a taneční tvůrčí dílny, stejně jako na rozmanité doprovodné aktivity. Mezi ně patří např. výstavy španělských umělců, ukázky ze španělské a latinsko americké kinematografie či degustace španělských vín a delikates.

Brány festivalu, jehož umělecká hodnota je díky všem umělcům vystupujícím na festivalu velmi vysoká, jsou otevřené všem zájemcům o iberoamerickou kulturu. Každý z ročníků je něčím výjimečný a zcela neopakovatelný. Atmosféra slunného léta v kombinaci s horkokrevnou hudbou a tancem však prostupuje napříč všemi ročníky festivalu a Ibérica se stává prostorem pro stále nová setkání, propojování odlišností kultur a tradic.