Letní Letná 2016 - Cie des Pieds Perchés + Radim Vizváry - Le poids du vide

25.8.2016, 18:30 – 20:25

Věty mizí jedna za druhou, ve tmě se rodí a ve tmě hynou, a jejich střídání nejspíš neznamená nic…

                                                                                                      — Jérôme Ferrari, Kázání o pádu Říma

Vraťme se do minulosti, do roku 2000, který měl přinést konec světa. Ještě pořád jsme tu, naše pochyby však nezmizely. Jako by se prostředí, které obýváme, neustále zhoršovalo přímo před našima očima: diplomatické vztahy, ekonomika, počasí. Chystá se nějaká velká změna, nebo stojíme před krachem?

Zabýváme se myšlenkou chaosu a úpadku. Jak může svět, na první pohled tak pevný ve svých základech, zkolabovat? A proč neustále sbíráme střípky zaniklých světů a lepíme je dohromady, když dopředu víme, jak beznadějné naše úsilí je? Vskutku sisyfovská práce.

Jakým způsobem interpretujeme událostí ve světě, který se vymyká naší kontrole? Jako bychom se neustále snažili stát pány svého osudu a zabránit tak nevyhnutelnému pádu. A jak se vyrovnáváme s touto absurdní situací? Měli bychom se nechat unášet proudem, nebo bojovat dál a radovat se z každého kousku dobytého území?

Le poids du vide je představení, které tvoří padesát metrů červeného lana a dvě umělkyně, které klopýtají kupředu hledajíce své místo ve stále nevlídnějším prostředí. Toto červené lano, které by je mělo vést jako Ariadnina nit, je však zradí a ony zůstanou odkázány jen samy na sebe. Po celou dobu představení se snaží znovu získat kontrolu nad událostmi odehrávajícími se na jevišti, aby si zachovaly důstojnost a neztrapnily se.

Námět, hrají: Stéphanie N’Duhirahe, Morgane Widmer
Režijní supervize: Minh Hieu Nguyen
Speciální efekty, technik na jevišti: Jan Kalivoda
Světelný design: Vlado Veleta, Jan Kalivoda


Radim Vizváry: Sólo

SÓLO je Best of z pantomimické tvorby Radima Vizváryho. Od klasické pantomimy k butó, od fyzické komedie až po současné mimické divadlo. Jeho pantomima je moderní, čistá a aktuální. A i když se nechává ovlivňovat jinými styly, nakonec se vždy vydává vlastní cestou.

Radim Vizváry vám představí klasická i současná, poetická i komická díla. Smát se i brečet pak můžete bez jediného Radimova slova – k jeho umění totiž nejsou potřeba.Vyjádření je čistě tělesné a pojí pohybovou virtuozitu s herectvím. Zkrátka uvidíte, co dnes znamená pantomima.

Koncept, režie a hraje: Radim Vizváry
Výprava: Hugo Čačko
Light design: Karlos Šimek, Hugo Hejzlar
Produkce: Jakub Urban
Představení vzniklo za podpory: Nadace Život Umělce a Mime Prague.

Vhodné pro děti: 12+

Cena: 320 Kč

Radim Vizváry