Doménou Českého pivního festivalu bude párování piva a jídla

12.5.2016 – 28.5.2016, 23:59

Všichni pivní fajnšmekři se dočkali - po roce se opět koná Český pivní festival. Tradičně se uskuteční v Praze na Letné, letos od 12. do 28. května. Značka Krušovice coby hlavní partner této jedinečné akce nabídne piva ze svého portfolia v hlavním stanu v krušovických barvách. Speciálně při této příležitosti se představí Desítka a Dvanáctka, mimořádně chmelené za studena a připravené výhradně pro tento festival. Po loňském úspěchu bude značka Krušovice opět předvádět snoubení (párování) chutí jídla a piva. Hosté festivalu se tak mohou těšit na spoustu zajímavých informací.

Párování piva s jídlem se značka Krušovice věnuje systematicky už několik let a vychovává si z řad svých zaměstnanců odborníky na tuto ojedinělou aktivitu. Párování tak na festivalu představí obchodní sládek Petr Karlovský a pivovarský sládek Michal Havrda z Královského pivovaru Krušovice. Párováním chce značka Krušovice ukázat, jak lze pivo s gastronomickými specialitami dobře kombinovat – a pro někoho možná bude překvapením například to, že se některé druhy piv hodí i ke sladkým dezertům. To je případ piva Krušovice Černé, které se bude podávat s kvalitní hořkou čokoládou s kávovým zrnem. Krušovice Mušketýr dobře ladí s paštikovou kanapkou a karamelizovanou šalotkou, Krušovice Pšeničné s kanapkou s marinovaným lososem a Krušovice Dvanáctka s kanapkou se zlatým sýrem Romadúr. Všechny tyto kombinace právě s odborným komentářem mohou hosté festivalu na místě vyzkoušet, protože si mohou zakoupit degustační tácek s uvedenými specialitami.

Na Českém pivním festivalu se dále představí piva, která krušovičtí sládci uvařili výhradně pro tuto příležitost, například Krušovice Dark Chilli. Temný charakter tohoto ležáku nabízí ve srovnání s jinými druhy tmavých piv zcela jedinečnou chuť. Výrazné aroma praženého sladu, podtóny kávy a čokolády jsou dokonale podrženy divokou hřejivou chutí chilli. Ležák tak v přeneseném slova smyslu pálí i hřeje. Krušovická Desítka i Dvanáctka sice patří do standardního portfolia pivovaru, nicméně speciálně u příležitosti festivalu bylo použito jejich chmelení za studena. Jde o nový trend, se kterým Krušovice ve větším měřítku začaly v loňském roce. „Většina chmelových silic, tedy látek odpovědných za chmelové aroma, vytěká během vaření mladiny a do hotového piva se pak dostává pouze jejich stopové množství. U běžných piv je proto chmelové aroma velmi slabé, až nerozeznatelné. Při studeném chmelení se během ležení aromatické látky z chmele dále uvolňují, čímž se v hotovém pivu docílí výrazné chmelové vůně,“ vysvětluje důvody studeného chmelení sládek Královského pivovaru Krušovice Michal Havrda.

Krušovická Desítka i Dvanáctka a další pivo z portfolia Malvaz se bude na festivalu čepovat z tanku a výhradně do skla. Ze sudů se dále budou čepovat Krušovice Pšeničné, Krušovice Černé a zmíněný speciál Dark Chilli.