Jízda králů - král je chlapec s růží v ústech

20.5.2016, 8:00 – 29.5.2016, 19:00

Jízda králů – jedinečná tradice, kterou střeží UNESCO, ale také nezapomenutelná událost pro všechny, kdo mají rádi lidové zvyky, folklor.

Jízda králů - král je chlapec s růží v ústech

Mladý chlapec – král – sedící na bílém  koni, s růží v ústech, obklopený družinou svých pobočníků – to je to základ lidové slavnosti zvané Jízda králů. Historie celého obřadu má řadu vysvětlení, ale jde především o průvod mladých svobodných mužů v odvedeneckém věku, kteří objíždějí na ozdobených koních svou obec. V čele průvodu jedou na koních praporečník a vyvolávači, za nimi jede král ochraňovaný pobočníky s tasenými šavlemi, průvod uzavírají další vyvolávači a výběrčí (žebráci). Král i pobočníci jsou vždy oblečeni v dívčím slavnostním kroji, král – chlapec ve věku 10-12 let – má tvář zahalenou pentlemi a v ústech svírá bílou růži jako symbol nevinnosti, vznešenosti a mlčenlivosti. Celá družina svého krále střeží a jezdci vtipnými veršovanými vyvolávkami poukazují na dobu a vlastnosti obyvatel obce, také žádají přihlížející diváky o dar či finanční příspěvek pro krále.

Slovácké Jízdy králů nemají nikde na světě obdobu, díky tomu je tato tradice od roku 2011 součástí světového dědictví UNESCO.

Kunovicích na Uherskohradišťsku si Jízdu králů užijete 20. - 22. května, ve Vlčnově o týden později 27. - 29. května.

www.vychodni-morava.cz