Radio Wave a Genot Centre: SILENT_NIGHT #6 - PONEC - divadlo pro tanec

6.5.2016, 22:00 – 7.5.2016

Hledači zvuku. Šestý celonoční sleepover koncert v režii Radia Wave a kolektivu Genot Centre se zaměří na terénní nahrávky, analogovou abstraktní elektroniku, psychoakustiku i neo­musique concrète. 

Radio Wave a Genot Centre: SILENT_NIGHT #6 - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

Anotace:

Hlavním zahraničním vystupujícím bude v české premiéře jedna z hlavních postav legendárního labelu Touch, švédský skladatel a zvukový umělec BJ Nilsen. Českou a slovenskou scénu zastoupí domácí všeuměl Tomáš Procházka aka Federsel (mimo jiné člen oceňovaných B4 a Gurun Gurun), mladý zlínský multimediální umělec Martin Dlabaja aka Optical Frameworks a zástupci slovenského labelu LOM Jonáš Gruska a ::.: s projektem Order of Sonic Chaos.

SILENT_NIGHT#6 se uskuteční v noci z pátku 6. na sobotu 7. května v pražském divadle PONEC s tradičním ranním zakončením v podobě společné snídaně. S ohledem na komorní atmosféru události bude počet celonočních vstupenek opět omezen pro 40 nocležníků a 30 návštěvníků úvodní koncertní části. Předprodej „lůžkových vstupenek“ bude zahájen 19. dubna 2016 v 10:00.

Švédský skladatel a zvukový umělec Bj Nilsen patří už více jak dekádu k hlavním postavám legendárního labelu Touch (kde vydal v posledních letech například alba The Invisible City či Eye of the Microphone). Jeho tvorba je od začátku úzce spojena s field recordings a podstatnou složkou Nilsenovy diskografie jsou vedle zvukových instalací a hudby k filmům, divadelním i tanečním představením také četné kolaborace napříč hudebním spektrem (Chris Watson, Jóhann Jóhannsson a především dlouhodobá spolupráce s islandským duem Stilluppsteypa). Na Silent_Night#6 představí BJ Nilsen svou aktuální tvorbu v české premiéře.

Slovenskými zástupci na šesté Silent_Night budou zakladatel labelu Lom, zvukový umělec a výrobce DIY elektronických nástrojů Jonáš Gruska (letos nominovaný v platformě na podporu zvukových a intermediálních umělců SHAPE) a ::.: aka Danky (mimo jiné člen legendárního slovenského projektu Poo a zvukových dekompozitorů Amen Tma), kteří představí svou rituální psychoakustickou zvukovou mši pod hlavičkou projektu Order of Sonic Chaos.

Českou experimentální scénu budou tentokrát prezentovat FederselOptical Frameworks. Easy listening noise? Neo-musique concrète? Spoluzakladatel koncertní série Wakushoppu Federsel si coby člen B4, Gurun Gurun či postdramatického divadelního seskupení Handa Gote libuje v zaprášených analogových přístrojích, jako jsou pásková echa a syntezátory z 60. a 70. let, které kombinuje s obskurními akustickými nástroji. Zároveň často využívá zvukové interference, zpětnou vazbu či elektromagnetické rušení, podobně jako zlínský multimediální umělec Optical Frameworks. Ten ve své analogové tvorbě sice vychází z minimalistického dub techna a dark ambientu, hlavní složkou jeho produkce jsou ale terénní nahrávky, které pořizuje vlastnoručně sestrojenými mikrofony. Své desky vydává především u litevského labelu Cold Tear Records.

SILENT_NIGHT#6 se koná za podpory Ministerstva kultury České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.