Alois Nebel - V rámci WTF?! - Malé divadlo

Železniční blues od Jaroslava Rudiše a Stefanie Witzlsperger podle grafické novely Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99Podle světového bestselleru. V německém jazyce s českými titulky.

Alois Nebel - V rámci WTF?! - Malé divadlo
  • Adresa:
    Zhořelecká 344/5
    Liberec 460 01

Kultovní příběh: „Alois Nebel“, grafická novela dvojice českých autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, má řadu nadšených příznivců nejen ve své vlasti, ale také v Německu. Od 29. dubna se dostává na jeviště příběh, který nás zavede hluboko do evropské minulosti.

Divadlo Gerharta-Hauptmanna uvede román jako premiérové divadelní představení Inscenace vzniká ve spolupráci s Divadlem F. X. Šaldy Liberec. Bude rovněž uvedena v rámci festivalu 3LänderSpiel 27. května v Žitavě.

O inscenaci:

V Hrubém Jeseníku panuje šílenství: Přeshraniční pracovník volně přebíhá!

Také v Bílém Potoce se o útěku hovoří. Ale Aloise Nebela nic nevyvede z míry. Vždy, když má pár minut pro sebe, ponoří se do jízdního řádu uplynulých let. V osamění svého nádražního domku prožije přitom dobrodružství úplně jiného stylu. Vždy, když stoupne mlha, prožije Alois různorodou historii regionu na vlastní kůži: strašidelné bytosti z minulosti ho obklopí a umožní mu zúčastnit se jejich doby – Třetí říše, odsunu Němců, sovětského obsazení. Teprve když tajemný přeshraniční pracovník nastoupí do léčebného ústavu pro duševně choré a následně přijede do Prahy, rýsuje se naděje na vysvobození z jeho návštěv.

Pozadí:

Grafická novela Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 se po svém vydání v roce 2003 v České republice a v Německu postarala o senzaci a byla v roce 2011 zfilmována a vyznamenána Evropskou filmovou cenu a také Cenou kultury Georga-Dehia. Oba umělci se již minulý rok v květnu představili žitavskému publiku jako členové Kafka Bandu na koncertě »Zámek«.

Režii premiéry vede Stefan Wolfram, který je žitavskému publiku znám vedením vícero inscenací letního divadla. Také vedoucí výpravy není v Žitavě novou tváří: vytvořil již scénu k vánoční pohádce „Jak princezny po nocích tancovaly“.