Kino Vatra chystá očekávanou premiéru valašského filmu DĚDA

29.5.2016

Celovečerní rodinný film DĚDA o Valašsku míří do kin. Příběh vás provede historií, zvyklostmi, řemesly, nářečím, přírodou a událostmi současného i dobového Valašska. Součástí vsetínské premiéry, která se uskuteční v neděli 29. května v kině Vatra, bude také beseda s jeho tvůrci a představitelem hlavní role dědy, kterou ztvárnil František Segrado!

Film vznikal v různých částech Valašska. Filmaři se celkem zaměřili na deset témat. Dožínky, podzim na Valašsku, Vánoce a advent, šmigrúst a další. „V hlavní roli dědy se představí František Segrado a další známé herecké osobnosti – Petra Hřebíčková, David Suchařípa, Bolek Polívka, Kristýna Frejová a Petr Čtvrtníček. Diváci se mají opravdu na co těšit," přibližuje Marta Santovjáková Gerlíková, autorka námětu a scénáře.

A o čem že film vypráví? K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny na chalupu do Prlova vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (David Suchařípa a Petra Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy.

 

Na správnost zpracování lidových tradic a obyčejů po dobu vzniku historické části valašského filmu bdělým okem dohlíželi etnografové Věra Kovářů, Daniel Drápala, Lucie Uhlíková a Karel Pavlištík.

Vydejte se tedy s námi sledovat velké prázdninové dobrodružství sourozenců Frantíka a Aničky z Prahy, kteří přijíždějí za svým dědečkem na Valašsko! To vše s dědovi vlastním humorem, koloritem svérázných domorodců, napětím dramatických momentů i překvapivých rozuzlení.

Čas začátku premiéry bude brzy upřesněn.

Více o filmu: www.filmdeda.cz