Silvia Gajdošíková-Belis: Obrazy zpod kůry

10.3.2016, 18:00 – 23.5.2016

Vernisáž uvede Mgr. Čeněk Hlavatý a hudebně doprovodí skupina Milánosz

Práce se dřevem

Vystavené dřevěné objekty jsou zpracovány technikou intarzie (obraz vytvořený skládáním a lepením dýh různých barev a struktur) a inkrustace (vkládání dřevěných či kamenných částí do dřeva). Tyto starobylé techniky jsou pojaty osobitým způsobem, ne pouze jako dekorativní a ornamentální prvek umělecké práce. Výtvarnice vkládá do dřevěných obrazů své představy a myšlenky v podobě snových krajin, přírodních bytostí či abstraktních vizí. Tyto obrazy, vycházející ze skrytých koutů podvědomí, ji obklopují už od narození. Tvoří fantastický vnitřní svět, který se neustále letmo vměšuje do každodenní reality.

Dřevo je pro vizualizaci těchto vnitřních obrazů přirozeným nosným materiálem. Přírodní hmota autorku inspiruje svou strukturou a vyzařuje energii, která podporuje imaginaci a často sama nabízí cestu ke zpracování.

Součástí výstavy je i série dřevěných okenních hledítek do krajiny v posledním patře věže, vzniklých v rámci spolupráce s Petrem Niklem na výstavě Orbis pictus – PLAY v galerii Mánes v Praze v roce 2011.
Komiks

Jedno z pater galerie bude věnováno rozpracovanému komiksovému projektu vznikajícímu ve spolupráci s terapeutkou Kasiou Kordylewskou, autorkou námětu. Příběh vychází z reálného životního osudu terapeutky, v jeho zpracování nechybí kresebná nadsázka, hra s vizualizací jednotlivých situací a expresivní a uvolněné pojetí. Komiks bude první společnou knihou obou autorek a chystají se ji vydat pod textovou supervizí spisovatele Romana Žižlavského do konce roku 2016.

Výtvarnice se komiksové tvorbě věnuje už od roku 2005, kdy spolupracovala na komiksové knize inspirované texty kapely Traband, nazvané Kontraband.

“Dřevo je elementární živý materiál, který sám navádí umělce k jeho formování. Komiks je naopak na začátku “tabula rasa” – prázdný papír, celý příběh musí vzniknout v hlavě za pomoci představivosti. Oba tyto směry rozvíjejí moji fantazii a působí jako každodenní terapie. Výsledný produkt je přidaná hodnota, která mě pohání vpřed.” – S. Gajdošíková-Belis
Silvia Gajdošíková-Belis

1983
výtvarnice, ilustrátorka, scénografka a kurátorka

Od roku 2014 se autorka věnuje téměř výhradně práci se dřevem, komiksu a péči o mělnickou galerii a café Ve Věži. Vedle výtvarných aktivit je její velkou vášní zpěv. V současnosti se zabývá zpěvem slovanských lidových vícehlasých písní s kapelou Milánosz, která vystoupí v rámci doprovodného programu k výstavě.

Příležitostně spolupracuje jako scénografka s režiséry Karlem Králem (divadlo V Dlouhé, Dejvické divadlo, divadlo Na zábradlí) a Lindou Duškovou a jako ilustrátorka s časopisem Svět a divadlo.