Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec klepe na dveře

30.6.2016 – 3.7.2016, 23:59

Město Vsetín a Dům kultury Vsetín, společně s folklorními soubory Jasénka, Kotár a Vsacan srdečně zvou na další edici tradičního bienále Mezinárodního folklorního festivalu VSETÍNSKÝ KRPEC 2016, které se uskuteční ve dnech 30. června až 3. července v srdci Valašska, ve Vsetíně.

Této čtyřdenní slavnosti folkloru, lidových tradic a umění, která patří mezi největší ve Zlínském kraji, se zúčastní zahraniční hosté ze Slovenska, Polska, Srbska a Jižní Koreje, dále domácí soubory z Čech, Moravy a Slezska. Celkem se můžete těšit na 700 účinkujích v 18 komponovaných programech, na vystoupení 10 cimbálových muzik, výstavy, večerní zábavy, letní kino, řemeslníky, aktivity pro děti, taneční soutěže, ochutnávku tradičních specialit, lidový jarmark a na spoustu dalšího. Celá akce se koná pro veřejnost zdarma.

„V rámci letošního ročníku přicházíme s další novinkou v podobě rozšíření občerstvovací zóny festivalu s cílem představit návštěvníkům místní a regionální kuchyni a produkty, mléčné farmářské výrobky, umožnit jim ochutnat a tím podpořit také produkci rodinných minipivovarů, regionálních cukrovinek či uzenin. Ty jistě budou velkým lákadlem pro návštěvníky a výraznou pomocí, podporou a jedinečnou možností prezentace pro regionální producenty a farmáře,“přiblížila Simona Hlaváčová, místostarostka města Vsetína.

Čtvrteční slavnostní entrée festivalu, které se opět uskuteční ve velkém sále Domu kultury Vsetín, nabídne komponovaný hudební program s názvem „Valašské nebe aneb Muzikantský odkaz z hůry“.

Páteční festivalové dění proběhne v Panské zahradě formou slavnostního přivítání zahraničních hostů a účinkujících za účasti vsetínských souborů. Chybět nebude ani lidová veselice se školou tance.

Sobotní a nedělní dopoledne budou hravá, naučná a věnovaná dětem s rodinami. Nabídnou návštěvníkům rozmanité aktivity od zahánění ovcí, ukázek řemesel, loutkového divadélka, školičky tance až po festivalový fotokoutek.

Hlavní festivalový program v sobotu večer nabídne nejprve společné vystoupení vsetínských souborů Vsacan a Jasénka s názvem „Aj, hleďte, hleďte, jak si tancuje“, po kterém bude pódium patřit dalšímu vsetínskému souboru Kotár a jejich pražskému hostu, souboru Rosénka a jejich hudebně-tanečním Variacím na lásku.

Neodmyslitelnou součástí programové skladby festivalu je již tradiční dopolední pořad dětských souborů s názvem „Vsetínský krpeček“, slavnostní roztančený průvod městem nebo soutěž o nejlepšího tanečníka valašského odzemku „Cena města Vsetína – Memoriál Dušana Růžičky“, který je kulturním dědictvím zapsaným na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Programovými novinkami letošního ročníku, na které se mohou návštěvníci těšit, jsou regionální soutěž v párovém valašském tanci za účasti odborné poroty, program věnovaný folklorním pěveckým sborům nebo výběr filmových titulů letního kina na Dolním náměstí, o němž si rozhodli obyvatelé města prostřednictvím svých hlasů ve veřejné on-line anketě na stránkách města,“prozradil Pavel Tomeček, programový ředitel festivalu.

Sledujte vše o festivalovém dění na stránkách krpec.dkvsetin.cz a přijďte společně s námi „Ochutnat Valašsko“!