Živých nás nedostanú. Elán na turné po 30ti letech vzkřísí nejslavnější album Hodina slovenčiny v Liberci

30.9.2016, 20:00 – 21:00

Nejpopulárnější slovenská kapela Elán se po koncertní pauze vrátí na podzim do českých hal. Ovšem tentokrát nezamíří jen do tří největších měst, ale ukáže se i na místech, kde dlouhá léta nehrála. Kromě tradiční Prahy (19.10.), Brna (14.10.) a Ostravy (12.10.) dorazí do Karlových Varů (23.9.), Zlína (28.9.), Liberce (30.9.), Plzně (5.10.) či Pardubic (10.10.).

Má k tomu několik důvodů: jednak si připomíná 30. výročí od vydání nejúspěšnějšího alba Hodina slovenčiny a zároveň hodlá fanouškům představit ty nejlepší písničky z aktuální skvěle přijaté nahrávky Živých nás nedostanú. Dvouhodinový program doplní největší hity kapely, bez kterých si lze vystoupení Elánu jen těžko představit. Předprodej je od 14. února exkluzivně v sítí Ticketpro. Předprodeje pro Plzeň a Prahu nabízí zároveň i Ticketportal.

Podzimní halové turné kapela nazvala Živých nás nedostanú. Kromě názvu nové nahrávky sloganem odkazují i na to, že po osmačtyřiceti letech na scéně a jedné velké tragédii stále zvládnou v plném nasazení odehrát dvouhodinové koncerty v řadě za sebou. „Koncem šedesátých let začínalo na Slovensku s Elánem dalších 200 nových kapel. Dnes jich je tu z naší generace jen pár. Po letech víme, že tajemstvím dlouhověkosti hudební skupiny je to, že musí prostě hodně vydržet. A to ti ostatní nedokázali. Postupně se upili nebo unavili, pohádali a rozpadli. My doufáme, že nás živé nedostanou,“ říká Jožo Ráž.

Podle Vladimíra Moška z manažerské agentury Elánu MC production věnují hudebníci podstatnou část koncertu připomínce jednoho ze svých nejslavnějších alb Hodina slovenčiny, které vyšlo v roce 1985. V tematickém bloku hudebníci přinesou atmosféru tehdejších třicet let starých vystoupení pomocí projekcí nebo dobových kulis. „Pamětníci se tak mohou vrátit v čase do doby, kde byli náctiletí a mladá generace může zase naopak zažít něco z atmosféry tehdejších koncertů. Historický vizuál budeme postupně přidávat i na naše koncertní plakáty,“ vysvětluje Moško.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné si nenechalo ujít na 80 tisíc fanoušků, Slováci zároveň v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), kteří společně skládají písně. V současnosti s nimi skupinu Elán tvoří Peter Farmbauer (kytara, zpěv), L'ubo Horňák (klávesy) a Boris Brna (bicí).

Naposledy se o Elánu hovořilo v souvislosti s iniciativou zpěváka Joža Ráže, kterému se společně s Maťo Ďurindou z Tublatanky podařilo u politiků na Slovensku prosadit povinnou kvótu, která stanovuje, kolik domácí tvorby se má hrát ve slovenských rádiích.

PLÁN TURNÉ

23. 9. KARLOVY VARY – KV ARENA
28. 9. ZLÍN – STADION LUĎKA ČAJKY
30. 9. LIBEREC – HOME CREDIT ARÉNA
5. 10. PLZEŇ – HM ARÉNA
10. 10. PARDUBICE –  TIPSPORT ARÉNA
12. 10. OSTRAVA – OSTRAVAR ARÉNA
14. 10. BRNO – DRFG ARÉNA
19. 10. PRAHA – TIPSPORT ARÉNA