Sluha dvou pánů - Národní divadlo

27.12.2016, 19:00 – 22:00

Legendární inscenaci hry Carla Goldoni SLUHA DVOU PÁNŮ nastudoval se souborem Činohry v roce 1994 tehdejší umělecký šéf Ivan Rajmont. V inscenaci se během 20 sezon vystřídala desítka herců. Trufaldina však stále hraje Miroslav Donutil, který rozvíjí tradici hereckých improvizací k velké radosti mnoha diváků.

Sluha dvou pánů - Národní divadlo
  • Adresa:
    Ostrovní 225/1
    Praha 1 110 00

Inscenace v listopadu 2014 oslavila neuvěřitelnou 550. reprízu a stále si nachází své početné publikum, které zcela zaplňuje hlediště Národního divadla. Sluha dvou pánů má tradiční postavy a situace. Odehrává se v úzkém rodinném rámci, kde jsou hlavní událostí zásnuby, které komplikuje sluha Truffaldino, mazaný a přihlouplý zároveň. Rozehrává komedii záměn a nedorozumění, poháněn svým věčným hladem, skrze nečekané peripetie až ke šťastnému konci. Obklopují ho tradiční postavy – ustaraný tatík Pantalone, přemoudřelý doktor a jejich zamilované děti, dobrodružný pár milenců, hostinský Brighella a služka Smeraldina.

Národní divadlo vydalo na DVD nový záznam legendární inscenace, včetně exkluzivních bonusových materiálů - například původní dokument režiséra Romana Proroka "Sluha jako fenomén". Dvojdiskové DVD je v prodeji v pokladnách Národního divadla.

Fotografka inscenace: Hana Smejkalová
Délka představení: 3 hodiny, 1 přestávka

 Režie: Ivan Rajmont
Scéna: Ivo Žídek ml.
Kostýmy: Irena Greifová
Hudba: Miki Jelínek
Dramaturgie: Johana Kudláčková