Slavík / Jolanta - Národní divadlo

21.2.2017, 19:00 – 16.3.2017, 21:50

První opera Igora Stravinského a poslední opera Petra Iljiče Čajkovského pocházejí ze zcela odlišných hudebních světů – Jolanta se ještě nese v duchu romantické noblesy, kterou známe z autorových oper, baletů a symfonií, zatímco o dvacet let mladší Slavík již v sobě spojuje kouzlo impresionismu s hřmotným expresionistickým výrazem.

Slavík / Jolanta - Národní divadlo
  • Adresa:
    Ostrovní 225/1
    Praha 1 110 00

Obě tato na první pohled vzdálená díla však mnohé spojuje, a to nejen pohádkový žánr, ale i jejich téma a, chcete-li, i poselství, které k pohádkám neodmyslitelně patří.
Všemocný čínský císař vládne uprostřed neuvěřitelného luxusu, který člověka svazuje, dusí a otravuje svou vyumělkovaností, a nic netuší o prosté kráse přírody a jejích tvorů. Oči mu otevře teprve zpěv obyčejného slavíka.
Princezna Jolanta je od narození slepá a její otec úzkostlivě dbá, aby se nikdy o své slepotě nedověděla. Žije proto v nádherné zahradě obehnané zdí a nikdo se před ní nesmí zmínit o světle, barvách či lidském zraku. Jednou však do zahrady vkročí rytíř Vaudémont, který se do slepé princezny zamiluje a vzbudí v ní touhu vidět.
Přestože jde o díla dvou velkých mistrů světové hudby, nebyla ani jedna z těchto pohádkových oper dosud v Národním divadle nikdy inscenována. Stravinského Slavík zazněl pouze ve dvou koncertních provedeních v roce 2010. K hudebnímu nastudování naší inscenace se do Prahy vrátil proslulý britský dirigent Jan Latham-Koenig. Naopak poprvé v Národním divadle režíroval pozoruhodný talent české operní režie Dominik Beneš.

Představení je nastudování v ruském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky.
Délka představení: 2 hodiny 50 minut, 1 přestávka

Slavík / Jolanta
Hudební nastudování: Jan Latham-Koenig
Dirigent: Jan Latham-Koenig, Zbyněk Müller
Režie: Dominik Beneš
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Zuzana Přidalová
Pohybová spolupráce: Dana Pala
Světelný design: Martin Špetlík
Sbormistr: Martin Buchta
Dramaturgie: Ondřej Hučín
Slavík
Autor libreta: Igor Stravinskij, Stěpan Mitusov
Jolanta
Autor libreta: Modest Iljič Čajkovskij

Sbor a Orchestr Národního divadla