EVROPSKÁ FILMOVÁ INVENTURA 2016 aneb Filmy, které se nevešly do programu

12.2.2016 – 13.2.2016, 23:59

Již třetí ročník Evropské filmové inventury v pátek a sobotu 12.-13 února v kině Vatra ve Vsetíně bude opět dvoudenní přehlídkou toho nejzajímavějšího z evropských kinematografií posledních let.

10 filmů na jejichž výrobě se podílelo celkem 12 evropských zemí, a které už dohromady získaly více než 50 ocenění uvede ve dvou dnech kino Vatra. Jedná se o pestrý mix většinou festivalových snímků, které z kapacitních důvodů nebylo možné zařadit do běžného programu kina či do programu Filmového klubu. Přehlídka obsahuje je animovaný film pro děti, dramata válečná, kriminální i romantická, komedie i dokument.

Páteční program zahajuje v 16 hodin animovaná adaptace populárního španělského komiksu pro děti Mortadelo a Filemón (Agenti dementi), následuje válečné drama Diplomacie o pozadí osvobozování Paříže, které natočil nestor německé kinematografie Volker Schlondorff. Páteční večer pokračuje islandským venkovským dramatem Berani, jehož autor Grímur Hákonarson studoval i v Praze,  a černou dánskou komedií O kuřatech a lidech s populárním Madsem Mikkelsenem. Sobotní program zahajuje v 10 hodin dopoledne dokument Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988), který je zajímavým mixem sportu a politiky a vrací se k vyhrocenému fotbalovému zápasu, který předznamenal pád totality v Rumunsku. Neznámá estonská kinematografie se představí cynickým dramatem Free Range – Balada o přijetí světa. Následovat bude v Rakousku natočené historické romantické drama Láska šílená. Podvečer bude patřit filmové úvaze švédského režiséra Roye Anderssona nazvané Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. Předposledním filmem bude kriminální thriller Druhá šance oceňované dánské režisérky Susanne Bierové. Přehlídku uzavře originální norské erotické drama Slepá.

Evropskou filmovou inventuru pořádá společnost Dům kultury Vsetín, provozovatel kina, ve spolupráci s Filmovým klubem ve Vsetíně.

Další informace naleznete na www.kinovatra.cz nebo na www.fkvsetin.cz.