Ve snu to ale vypadalo jinak

22.1.2016 – 11.2.2016, 23:59

Petrohradská kolektiv představuje výstavu ve spolupráci s Ateliér Intermediální tvorby I AVU doc. MgA. Mileny Dopitové a Festival Spectaculare

„Ve snu to ale vypadalo jinak” představí (ne)tradičně v Křižovnické chodbě Národní knihovny České republiky kurátorský výběr Rudolfa Matějčka a Hany Smělé. Ačkoliv výstava není primárně ukotvena tematicky, vybrané projekty spojují narušené hranice snové atmosféry a deziluze reálného světa, banální situace v kontextu vědy a kultury nebo komplexní úvahy s autorskou myšlenkovou zkratkou.

Výstava se zaměřuje na audio-vizuální práce studentů i absolventů předních vysokých uměleckých škol, přičemž některé instalace, projekce či kinetické objekty jsou často vytvořeny přímo pro daný výstavní prostor. Historický kontext Klementina navíc vybízí k návratu studentů umění na místo faktického založení a prvního sídla Akademie výtvarných umění prostřednictvím současných uměleckých intermediálních disciplín a postupů.

Mezi vystavujícími jsou tak například student AVU a čerstvý laureát ceny EXIT Jiří Žák, architektonické a sochařské projekty připravili Jan Boháč a Vojtěch Rada (kterého zastihnete na AVU i UMPRUM zároveň). Novomediální ateliéry AVU zastupují David Přílučík, Lucie Fryčová a Pavla Dundálková se svými projekcemi. Jan Nálepa, Jakub Jansa, Vincent Pieraerd (BE) a umělkyně Laura Luna Castillo (MEX) a Tomoko Kumagai (JAP) pracují s novými technologiemi či kinetickými objekty a aktuálné studují Supermedia na UMPRUM. Za plzeňskou Fakultu Designu a umění Ladislava Sutnara se představí mimo jiné diplomové práce Dany Bartoníčkové a Tomáše Šrámka a hravá instalace Luboše Krále.

Výstavu zahájí ve čtvrtek 21. ledna v 18 hodin ředitel Národní knihovny PhDr. Petr Kroupa spolu se zástupci organizujících stran. V rámci vernisáže zahrají atmosferické sety DJové Pierre Urban z Radia 1 a Mike.H (SEED, Radio 1).

Výstava je přístupná přes hlavní vchod Národní knihovny / Klementina, ke vstupu je jen potřeba si zdarma převzít lístek na vrátnici knihovny.

#KURÁTOŘI:
Rudolf Matějček, Hana Smělá

#SRDEČNĚVÁSZVEME:
na zahájení výstavy, které proběhne ve čtvrtek 21. ledna v 18:00 v přízemních prostorech Křižovnické chodby, Národní knihovna České republiky, Klementinum 190, Praha 1. Výstava bude otevřena ve dnech 22. 1. – 11. 2. 2016, pondělí až pátek, 16.30 – 21.30 hodin, kromě státních svátků a dalších uzavírek knihovny.

#SEZNAMVYSTAVUJÍCÍCH:
AVU: Dana Bartoníčková, Vojtěch Rada (zároveň student UMPRUM), Jiří Žák, Lucie Fryčová, Pavla Dundálková, David Přílučík
UMPRUM: Laura Luna Castillo (MEX), Vincent Pieraerd (BE), Tomoko Kumagai (JAP), Jan Boháč, Jan Nálepa a Jakub Jansa
FDU: Tomáš Šrámek, Luboš Král

Výstava proběhne v rámci programu Festival Spectaculare