Žabákova dobrodružství - dětské představení na motivy Kennetha Grahama - Divadlo Alfa

31.1.2015, 15:00 – 2.2.2015, 16:05

Stručná rekapitulace děje jevit by se mohla jevit jako sice vtipná, ale i notně poučná bajka, o napravení chlubivého, neposlušného Žabáka „spořádanými“ zvířátky (Krtkem, Vydrou a Jezevcem).

Žabákova dobrodružství - dětské představení na motivy Kennetha Grahama - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

 Ivo Fischer
Žabákova dobrodružství

Jednou z nejpůvabnějších knížek pro děti (a nejen pro ně), z těch, jimiž do světového zlatého fondu dětské literatury přispělo anglické písemnictví, je nejznámější opus anglického spisovatele a esejisty  Kennetha Grahama (1859-1932) „The Wind in the Willows“ („Vítr ve vrbách“) z r. 1908. Ne náhodou zlákala tato látka k filmové adaptaci  i skupinu Monty Python. Česky vyšla poprvé v r. 1933 pod názvem „Žabákova dobrodružství“, v překladu Míly Grinmmichové, s verši Jaroslava Seferta a s obrázky Josefa Čapka. Ve druhé polovině 60-tých let vznikl  (pod stejným názvem rozhlasová verze z pera známého textaře Ivo Fischera. Inscenace režiséra Jiřího Horčičky se stala jednou z nejzdařilejších a nejoblíbenějších rozhlasových pohádek. A právě tento text z r. 1966 jsme si vybrali k uvedení na jevišti našeho divadla.

Stručná rekapitulace děje jevit by se mohla jevit jako sice vtipná, ale i notně poučná bajka, o napravení chlubivého, neposlušného Žabáka „spořádanými“ zvířátky (Krtkem, Vydrou a Jezevcem).Téma předlohy i hry  je však mnohem hlubší a v jeho jemně ironickém traktování, je skryt mnohdy pravý opak onoho výše naznačeného černobílého čtení. Ve skutečnosti je tento příběh o zdravém neklidu, který je předpokladem prvních kroků, ale také o toužebném stesku po tom, co nás přesahuje a na co už třeba nikdy nedosáhneme, ať pro nedostatek odvahy či pro přílišné pohodlí,  i o nenaplněné touze po dobrodružství, kráse a svobodě. Sympatie se tak zcela přirozeně přelévají ze strany „konzervativců“ na stranu Žabáka, který, ač chlubivý, prolhaný, nerozumný „věčný rošťák“, ale také -  přes všechny utržené šrámy - důsledný průkopník pokroku, konkrétně motorismu, má šanci stát se milovaným a aplaudovaným dětským hrdinou. Anglický humor, špetka lyriky i nefalšované napětí (např. když Žabák v převleku prchá z vězení nebo ve chvíli, kdy je třeba dobýt zpět Žabí Hrádek, obsazený gerillou militantních Lasiček)  okouzlení „výdobytky techniky“   a navíc řada kvalitních písniček, to vše naznačuje, že  v případě této maňáskové inscenace může být zaděláno na divácký hit.

Režie T. Dvořák    
Výprava I. Nesveda    
Dramaturgie P. Vašíček    
Hudba M.Vaniš j.h.    
Hrají M. Hartmannová, L. Válková Lupínková, R. Kroupar, P. Borovský, M. Bartůšek, B. Holý, M- Mrázková    
Délka představení 65 min.    
od4 Inscenace je určena divákům
od 4 let