Festival LA PELÍCULA 2016 uvede novinku s Penélope Cruz - Hradec Králové

25.2.2016 – 27.2.2016, 23:59

 V únoru bude českými a moravskými kiny opět znít španělština. Festival La Película zamíří mezi 16. a 29. únorem do Prahy, Brna, Hradce Králové a Ostravy a nabídne výběr toho nejzajímavějšího z aktuální španělsky mluvených kinematografií.

Diváci se tentokrát mohou těšit například na nejnovější film Ma Ma uznávaného španělského tvůrce Julia Medema. Režisér a scénárista, který je podepsaný například pod úspěšnými filmy Sex a Lucía nebo Chaotická Ana, tentokrát do hlavní role obsadil hvězdnou Penélope Cruz.

Znít ovšem nebude jen španělština. „V jedné z programových linií se zaměříme na slibně se rozvíjející baskickou filmovou produkci. V české premiéře uvedeme snímek Loreak, který má na svém kontě řadu ocenění a byl i španělským kandidátem na Oscara. Dále představíme například film Amama, který zabodoval na letošním festivalu v San Sebastianu,“ přibližuje program dramaturg festivalu La Película David Čeněk.

Kompletní program bude zveřejněn v průběhu ledna na www.lapelicula.cz a na facebookovém profilu https://www.facebook.com/LaPeliculaCZ. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor.

Stejně jako v předchozích letech nabídnou organizátoři návštěvníkům festivalu ucelený pohled na španělskou a španělsky mluvenou kinematografii od divácky úspěšných velkofilmů přes odbornou kritikou oceňované snímky až po dokumenty reflektující aktuální témata. Vedle filmových novinek z Pyrenejského poloostrova nebudou chybět ani aktuální snímky ze zemí Latinské Ameriky.  Dramaturgie uvede nejvýraznější filmové počiny z Kuby, představí nezávislou mexickou produkci a zaměří se na poslední velké úspěchy chilské národní kinematografie.