LUX Film Days v Brně 2015

3.12.2015 – 5.12.2015, 23:59

Pojďte s námi do kina! U příležitosti LUX Film Days Vás zveme na tři finálové snímky, které se letos ucházely o filmovou cenu Evropského parlamentu: Mediterranea, Mustang a Lekce.

Ve čtvrtek 3/12, v pátek 4/12 a v sobotu 5/12 se na Vás budeme těšit v brněnském kině Scala, začínáme vždy ve 20:30, vstup je zdarma.

24. listopadu si ve Štrasburku převzal filmovou cenu Evropského parlamentu LUX Prize 2015 film Mustang. Vítěze ceny LUX vybarali hlasováním poslanci Evropského parlamentu.

Filmoví fanoušci mohou pro svůj oblíbený film hlasovat a jeden z hlasujících, kterého určí los, dostane možnost zúčastnit se příští rok Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlasovat můžete na http www.luxprize.eu

Film Mustang již tuto soutěž vyhrál a dokonce byl nominován na Oskara.

MEDITERRANEA

MEDITERRANEA

Ayiva a Abas patří ke skupině imigrantů, která se z Afriky strastiplně dostala přes moře do Itálie. Ayiva se svou vůlí uchytit se a Abas, propadající nejprve rezignaci a poté nenávisti vůči všemu v novém prostředí, ztělesňují dva základní přístupy k situaci, do které se v Evropě dostávají přistěhovalci ze zemí zcela odlišné kultury.

Režie: Jonas Carpignano
Země: Itálie, USA, Německo,
Francie, Katar
Délka filmu: 107 minut
Rok: 2015
Scénář: Jonas Carpignano
Obsazení: Paolo Sciarretta, Alassane Sy, Koudous Seihon, Francesco Papasergio
Kamera: Wyatt Garfield
Produkce: John Lesher, Justin Nappi

MUSTANG

MUSTANG

Pět sester žijících na venkově severního Turecka se jednoho slunečného dne vrací ze školy a nevinně se dává do hry u jezera se zdejšími chlapci. Avšak to, co je pro ně bezelstná hra, je pro jejich tradičně smýšlející babičku a strýčka nepřípustný a imorální skandál, který nevhodně odhaluje jejich bující sexualitu. Domácnost se pro dívky okamžitě mění ve vězení, kde jsou sestry izolovány od okolního života, vychovávány ke správným mravům a nuceny k dodržování tradiční role ženy v muslimské společnosti.

Režie: Deniz Gamze Ergüven
Země: Francie, Německo,
Turecko, Katar
Délka filmu: 97 minut
Rok: 2015
Scénář: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Obsazení: Erol Afsin, Ilayda Akdogan, Elit İşcan, Ayberk Pekcan, Günes Sensoy, Tugba Sunguroglu
Kamera: David Chizallet
Produkce: Charles Gillibert

LEKCE (UROK)

LEKCE (UROK)

Lekce je úsporné drama o učitelce z bulharského maloměsta, kterou zničující dluhy pomalu, ale nezadržitelně stahují do propasti. Margita Gosheva ztvárňuje ženu, jejíž zoufalá snaha vymanit se z dluhu nepostrádá prvky thrilleru. Svým výkonem převyšuje na plátně všechny ostatní a postupně odhaluje, že její hrdinka je schopna zajít ve svém jednání až do extrému.

Režie: Kristina Grozeva,
Petar Valchanov
Země: Bulharsko, Řecko
Délka filmu: 105 minut
Rok: 2014
Scénář: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Obsazení: Ivan Barnev, Margita Gosheva, Stefan Denolyubov
Kamera: Krum Rodriguez
Produkce: Magdelena Ilieva, Kristina Grozev, Petar Valchanov, Konstantina Stavrianou, Rena Vougioukalou