Historická zemědělská technika návštěvníky přitahuje

27.11.2015 – 31.12.2018, 23:59

Stálá expozice zemědělské techniky v čáslavské pobočce Národního zemědělského muzea (Muzeum zemědělské techniky) přilákala letos 12 039 platících návštěvníků. Velký zájem zaznamenala zejména výstava papírových modelů. Muzeum také zapůjčilo cenné exponáty na významné akce a výstavy, související s historickou technikou.

Historická zemědělská technika, vystavovaná v prostorách Národního zemědělského muzea v Čáslavi, zaznamenala v letošním roce opět navýšený počet spokojených návštěvníků. Zasloužily se o to nejen akce, výstavy a stálé expozice nacházející se na ploše téměř 4000 m2,   ale i úprava venkovních prostor s modernizovaným informačním systémem a možnost zapůjčení šlapacích kár a traktůrků na nově vybudovaném dopravním hřišti.

Muzeum letos přivítalo návštěvníky v celkem šesti depozitářích, dvou expozicích, z nichž je jedna interaktivní, a pořádalo dvě výstavy. Z nich zejména papírové modely zemědělské techniky zaznamenaly úspěch v podobě více než deseti tisíc návštěvníků, kteří viděli přes 330 modelů. V populárním časopise ABC navíc vyšla v letošním čísle 14 vystřihovánka parní oračkyz NZM Čáslav. „Papírové modely se setkaly s příznivými ohlasy, což mimo, jiné, dokumentuje i několik zápisů v návštěvní knize. Celá řada návštěvníků obdivovala trpělivost tvůrců i realistické ztvárnění nejen modelů zemědělských strojů. Domnívám se, že tato výstava vhodně doplnila stávající expozice,“ komentuje úspěch modelářů šéf čáslavské pobočky NZM Vladimír Michálek.

Z dalších akcí se tradičně těšilo největšímu zájmu předvádění historických strojů „Pradědečkův traktor“ na který v letošním roce zavítalo přes 4000 návštěvníků. Proto již v současné době muzeum připravuje a renovuje ucelenou řadu prvorepublikových traktorů Škoda, jež budou první červnový víkend hlavním tématem předváděcí akce pro příští rok.

Muzeum své exponáty také často zapůjčuje. Například návštěvníci Solvayových lomů u Karlštejna mohou obdivovat čáslavské rotující setrvačníky a parní stroje, patřící muzeu, tradičně každý rok rozšíří řady exponátů na královéhradeckém setkání milovníků parní techniky s názvem Nábřeží paromilů.

„Velice nás těší vzrůstající trend návštěvnosti, spokojené tváře návštěvníků i jejich zápisy v Knize návštěv. Nejoblíbenější částí muzea je bezesporu interaktivní expozice o energii v zemědělství a prezentace historických traktorů,“ zhodnotil sezónu 2015 v Čáslavi Vladimír Michálek.