Výstava Půjdem spolu do muzea na betlémy

27.11.2015 – 31.1.2016, 23:59

Národní zemědělské muzeum Praha pořádá od pátku 27. 11. 2015 ojedinělou adventní výstavu betlémů. Ve spolupráci s partnery nabídne veřejnosti možnost vidět na jednom místě to nejzajímavější z české betlémářské tradice. Výstava potrvá až do 31. ledna 2016.

K období adventu a vánočních svátků patří tradičně i betlémy rozličných výtvarných pojetí a velikostí. Tentokrát si je můžete prohlédnout nejen na tradičních místech, ale i v prostorách NZM Praha (Kostelní 44, Praha 7 – Letná), které pořádá výstavu s názvem „Půjdem spolu do muzea na betlémy“.

"Výstavu připravila kurátorka Mgr. Lucie Kubásková  s dalšími spolupracovníky. Zahajujeme tím v NZM tradici ukázky lidové tvorby  vysoké umělecké hodnoty spojené s výrobou betlémů. Exponáty byly muzeu zapůjčeny z Národního muzea, z Třebechovického muzea betlémů a především od soukromých betlémářů a sběratelů betlémů, kterým především patří velké poděkování. Podporu poskytl také Spolek českých betlémářů v čele s Milanem Zábranským," říká k výstavě ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek.

Dominantním prvkem a symbolem výstavy bude podle organizátorů třímetrový papírový betlém ilustrátora Pavla Peciny, na kterém bude návštěvníkům vysvětlena tradice stavění betlémů a rozmístění jednotlivých figur. Na výstavě nebude chybět ani vánoční zařízení staročeské světničky se stromečkem zavěšeným u stropu a s instalací králických betlémů z 19. století. K nejstarším vystaveným betlémům budou patřit také Krkonošský betlém, Valašský betlém Karla Langera, betlémy Josefa Chwaly, Josefa Korejze - Blatinského nebo Josefa Reichla a Josefa Frimla. Ukázku papírových betlémů doplní kromě Pecinova betlému například Chodský betlém Jany Brožové, Velký národopisný betlém Marie Fischerové - Kvěchové,  orientální betlémy, ale také reklamní betlémy z 30. let 20. století.

Díla současných betlémářů budou zastoupena pracemi všestranné betlemářky Jany Pulcové, keramika Bohumila Housky, řezbářů Romana Galka, Michala Tesaře nebo Miroslava Čeňka. Pro nejmenší návštěvníky bude bezesporu hlavním lákadlem pohyblivý betlém Bohumila Duška.

Každý z návštěvníků se tak může seznámit jak s historickými, tak i současnými betlémy, uvidí betlémy vyrobené z různých materiálů jako je dřevo, papír, překližka, cín, šustí, perník (Julie Chadimová), sklo (Dagmar Hálová), obřadní pečivo (Růžena Vinciková), keramika, rybí šupiny, kámen, lískový oříšek apod.

Na výstavě bude také možnost vytvořit si vlastní papírový betlém nebo si zahrát a zazpívat koledy.

Výstava se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského a s podporou Ministerstva zemědělství ČR.