Film Upír Nosferatu s živou hudbou - Kino Lucerna

13.12.2015

Film bude uveden za doprovodu živé hudby mladého skladatele, klavíristy a dirigenta Jana Rybáře. Rybář hudbu k filmu složil pro ansámbl Prague Modern, doprovázený ženským sborem Bubureza. Ženské vokály vytváří ve vybraných pasážích specifickou atmosféru, která obohacuje čistě orchestrální zvuk o další barevný prvek.

Německo / Deutschland 1921, 95 min.
Režie / Regie: Friedrich Wilhelm Murnau
Účinkující / Darsteller: Ansámbl Prague Modern, ženský sbor Bubureza
Skladatel a dirigent / Komponist und Dirigent: Jan Rybář

Mladý úředník realitní kanceláře Hutter je vyslán do karpatských hor k hraběti Orlokovi, aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. Po strastiplné cestě jej hrabě uvítá na svém hradě. S příchodem první noci však Hutter zjišťuje krutou pravdu – hrabě Orlok je upír... Nezničitelný klenot německého filmového expresionismu povyšuje námět později mnohokrát zfilmovaného Stokerova románu Dracula na „symfonii hrůzy“. Friedrich W. Murnau, slovy filmové historičky L. H. Eisnerové „největší filmař, jakého Němci kdy měli“, mohl díky úspěchu svého díla tvořit pro známé ateliéry UFA a později byl pozván do Hollywoodu, kde jeho snímek Sunrise získal v roce 1929 tři Oscary.

Film bude uveden za doprovodu živé hudby mladého skladatele, klavíristy a dirigenta Jana Rybáře. Rybář hudbu k filmu složil pro ansámbl Prague Modern, doprovázený ženským sborem Bubureza. Ženské vokály vytváří ve vybraných pasážích specifickou atmosféru, která obohacuje čistě orchestrální zvuk o další barevný prvek. Rybářova původní hudba zazněla v premiéře na festivalu DAS FILMFEST 2015, uvedení v Lucerně je první reprízou skladby.