Výlet na adventní trhy v Drážďanech 2015

26.11.2015 – 24.12.2015, 23:59

Kdo má rád Vánoce, musí milovat i Drážďany. Rozmanitá jedenáctka drážďanských vánočních trhů nabízí kromě vánoční klasiky i jeden trh středověký, ale vůbec ne ukrutný, zato nad očekávání útulný. Další pak třeba zase zábavu ve stylu »après ski« tedy jako na horské chatě večer po lyžovačce. Vánoční míle vede od hlavního nádraží ulicí Prager Strasse k náměstí Altmarkt. Odtud pak kolem barokního kostela Frauenkirche na Neumarktu, po mostě přes Labe, do neustadtské ulice Hauptstrasse na vánoční trh »Neustädter Advent« v honosné barokní čtvrti Innere Neustadt.

Nejstaršímu německému vánočnímu trhu, drážďanskému Štrýclmarktu, bude letos již 581 let. Oblíbený vánoční trh nabízí příležitost k romantickým procházkám ve světle obří krušnohorské pyramidy, k mlsání vánočních dobrot i ke koupi poetických dárků. Těmi klasickými jsou například dřevěné krušnohorské ozdoby, lužické modrotisky či ochranovské hvězdy. A samozřejmě nesmí chybět ani originální drážďanská vánočních štola tzv. »Dresdner Christstollen«.



Jméno trhu se v pozdním středověku odvodilo od vánočního pečiva zvaného štrýcl resp. »Striezel«, jehož následníkem je dnes drážďanská vánoční štola. Během Štolové slavnosti »Stollenfest«, jež se letos koná 6. prosince, je od zámku, kolem Zwingeru a Semperovy opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche až na tržiště Štrýclmarkt vezena přibližně čtyřtunová vánoční štola. Jednu z hlavních atrakcí a oblíbený fotomotiv vánočního trhu představuje 14,61 m vysoká krušnohorská stupňovitá pyramida, která je se svými obřími rozměry největší svého druhu na světě.



Drážďany jsou městem kultury, což platí i během vánočních svátků. Probíhá zde několik vánočně laděných výstav. Například v Městském muzeu (Stadtmuseum Dresden) se letos koná vánoční výstava nazvaná »Wege zum licht–Leuchten in Dresden«, tedy »Cesta za světlem - Městské osvětlení v Drážďanech«.

Zatímco na drážďanských vánočních trzích nás zahřeje svařené víno a vánoční štola, kostely se rozezní zpěvem. Vedle velkých sborově symfonických vánočních koncertů v kostele Frauenkirche se koná i řada dalších vystoupení se zpěvem vánočních koled v kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Vánoční kouzlo na Vás dýchne i v Semperově opeře již v čase adventním. Do světa pohádek, kde dobro zvítězí nad zlem, diváky zavede Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka.



Jen pár kroků od vánočního trhu Štrýclmarkt se nachází jedinečná atrakce pro malé i velké. Od listopadu do ledna je tu k dispozici lední dráha, která se nalézá v hotelu Taschenbergpalais nedaleko od Semperovy opery, přímo naproti Zwingeru. Areál »Konzertplatz«.v drážďanské čtvrti Weißer Hirsch se během adventního a vánočního času promění v kouzelnou zimní krajinu s kluzištěm. Návštěvníci si zde mohou během dát saský svařák tzv. »Winzer-Gewürzwein« nebo si vychutnat zimní lahůdky v drážďanské restauraci pro labužníky »bean&beluga«.



Drážďanské náměstí Theaterplatz představuje lákavé prostředí pro majestátní rozloučení s uplynulým rokem. Uprostřed působivých historického centra se Semperovou operou a Zwingerem se tu každoročně sejde na 20.000 návštěvníků, kteří stráví silvestrovskou noc za doprovodu živé hudby, bohaté gastronomické nabídky a půlnočního ohňostroje – ale zároveň také zaručeně

Drážďany se pyšní pestrou paletou různorodých vánočních trhů. Najdete tu romantiku i labužnický ráj. Každý rok koncem listopadu začíná na náměstí Altmarkt nejznámější drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt, který se na tomto místě konal poprvé již roku 1434.

Drážďany pamatují každoročně na české návštěvníky vánočních trhů a přináší českou verzi oblíbené vánoční brožury.

Zdroj: http://www.drazdany.info/vanoce/88-aktuality/vanoce-2015/2024-advent-v-drazdanech