Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny - Divadlo Alfa

7.5.2018, 9:00 – 11.5.2018, 10:00

Kouzelný příběh ze zaprášené půdy, kde odložené hračky svedou nelítostný boj se Strážcem času, Divadelní přepis celovečerního animovaného filmu oceněného Českým lvem.

Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Téměř každý z nás má nějakou zkušenost s dětskou představivostí a fantazií: Stará kamna se snadno promění v parní lokomotivu, která za sebou táhne vagóny z kufrů a krabic. Bílé skříně mohou být zasněženými horskými masivy, ve kterých pramení dravé horské řeky z ložního prádla a vysoko nad nimi se vznášejí tlusté polštáře - bílé mraky.

Prostředí, kde si můžeme takto „hrát“, najdeme na mnoha místech – doma, v zahradě, na dvorku a nebo třeba i na půdě, která ještě často bývá naplněna vyřazeným nábytkem a různým harampádím. Půda, tajemné místo rodného domu, místo dětských vzpomínek, kde dávno odložené a zapomenuté „krámy“ odpočívají v zaprášených kufrech, bedničkách a krabicích, se stalo námětem k našemu napínavému, ale i humornému příběhu.

Podobně, jako ve stejnojmenném celovečerním animovaném filmu legendárního režiséra  a výtvarníka Jiřího Barty (1948), i v našem novém loutkovém představení odložené hračky svedou nelítostný boj, aby zachránily nejen unesenou kamarádku panenku Pomněnku, ale i svůj harmonický domov. A poznaly, jakou sílu má opravdové přátelství. Všechno začalo tím, že jedna malá pěkně zvídavá a podnikavá holčička objevila na půdě starou skříň plnou roztodivného haraburdí. V jednom regálu je improvizovaný pokojík s odloženými loutkami a hračkami, které tu kdysi dávno někdo náhle opustil. Panenka Pomněnka zrovna dává dort do trouby, medvídek Mucha spí v bačkoře a rytíř Krasoň v dřevěné krabici. A pak tam ještě je Školák – ten sedí u stolu a učí se...

Výtvarně originálně pojaté představení nabízí nejen dobrodružství a napětí, ale i spoustu legrace, vtipných okamžiků a gagů.  Náš příběh -  uzavřený ve skříni  na půdě - je plný kouzel      a překvapení. Možná, že i na vaší půdě stojí podobná skříň, zkuste ji otevřít.

Je pro nás ctí, že naši nabídku Jiří Barta nabídku přijal. Jistě jste viděli alespoň některý z jeho u nás i ve světě ve světě proslulých filmů: Projekt, Discjockey, Zaniklý svět rukavic, Balada o zeleném dřevu, Krysař, Poslední lup či Klub odložených. I film Na půdě přivezl řadu ocenění ze zahraničí: New York, Japonsko, Španělsko, Rumunsko, Maďarsko. U nás získal Českého lva za výtvarný počin, dvě ceny na Anifestu v Teplicích a cenu Kristiána na Febiofestu.
Významná je i jeho činnost pedagogická na pražské VŠUP a na plzeňské ZČU.

Režie: J.Barta j. h.
Výprava: J.Barta j. h.
Dramaturgie: A.Vášová j.h.
Hudba: M. Pavlíček j.h.

Hrají: B. Josephová-Luňáková, L. Válková-Lupínková, B. Holý, R. Kroupar, P. Borovský, M. J. Hartmannová, M. Mrázková, R. Mašková, M. „Sádlo“ Bartůšek, H. Martínková j.h.

Inscenace je určena dětem od 6 let.