Paličkovaná krajka - autorská výstava brněnské krajkářky Lenky Malátové

17.10.2013 – 31.12.2013

Subtilní krajkové obrázky, dečky, šperky, límce, brože a vánoční ozdoby, zhotovené technikou paličkování, podle vlastních návrhů autorky jako by byly předurčeny do komorního prostředí gotické kaple.

Historie paličkování

Paličkování je textilní technika, která je způsobem výroby, strukturou i charakterem nejblíže tkanému plátnu. Z krajkářských technik je nejhezčí, nejzajímavější a technicky nejsložitější, není však pracnější než například šitá krajka.
Začátky paličkování jsou zahaleny tajemstvím a vypráví se o nich mnoho bájí a pohádek. Jisté však je, že je to řemeslo velmi staré, pracné a jedinečné. V historii měly krajky cenu zlata, v dnešní době se krajkářství stalo zábavou, koníčkem a výjimečným umem trpělivých žen. Bystří mysl, učí trpělivosti, odbourává stres, odpoutává pozornost od všedních starostí, je zdrojem relaxace a kreativního odpočinku.

Lenka Malátová

Rozená Králová (*1967), pochází z Brandýsa nad Orlicí, od roku 1987 trvale žije v Brně.
Je absolventkou Školského ústavu umělecké výroby v Praze. Pracovala v Okresním průmyslovém podniku Kutná Hora jako krajkářka v ateliéru výtvarnice Otýlie Borské. Po doplnění pedagogického vzdělání přijala místo učitelky ručně paličkované krajky na pracoviště Školského ústavu umělecké výroby v Brně.

Lektorské činnosti se věnuje dodnes v Centru volného času Lužánky a ve Vzdělávacím spolku Vesna. Zpracovala metodickou řadu pro základy paličkování a vydala čtyři díly knihy Paličkování. Úspěšně se účastní krajkářských soutěží doma i v zahraničí.

V roce 2012 získala diplom Muzea krajky ve Vamberku. Je držitelkou certifikátu „Vysočina, regionální produkt“.

Doprovodný program

Setkání s autorkou, prezentace a prodej knih Paličkování a drobností z krajky, ukázka paličkování, přihlášky do kurzů a komentovaná prohlídka výstavy se uskuteční:
24. 10., 28. 11., 5. 12., 19. 12. Vždy ve 14 hodin

Současně budou probíhat tvořivé dílny pro děti (kromě 5. 12.)
Prohlídky pro zájmové skupiny:PhDr. Eva Picmausová
e-mail: picmausovavspilberk.cz

Muzeum města Brna
Gotická kaple na nádvoří hradu Špilberku

www.spilberk.cz
www.palickyxf.cz /[email protected]