V sobotu 10. října odhalí ostravské sochy své tajemství!

10.10.2015, 10:00 – 15:00

Jaké poselství se skrývá za brýlemi modrého stvoření před Domem umění nebo jaký příběh ukrývají nebeské oči bájného Ikara na Prokešově náměstí?

Cena vstupenky: 80, 50 Kč

„V Ostravě se nachází mnohé sochy, nejen na viditelných místech, ale také na římsách obytných domů či paláců z období první republiky,“ sděluje průvodkyně Petra Hudečková. Při procházce se dozvíte i mnohdy tragické osudy řeckých bohů, jež jsou vyobrazeni na některých místech Ostravy, ale i stejně zajímavý osud soch z Masarykova náměstí. „Mnozí si ještě pamatují statného milicionáře, který dohlížel na náměstí v době minulého režimu, nepříliš známá je ovšem historie monumentů, které byly z náměstí odstraněny a kde se po celou dobu schovávaly. Návštěvníci se dozvědí také o dlouhém jednání, které provázely vybudování pomníku T. G. Masaryka,“ dodává průvodkyně.
 
Ostravské sochy tedy prostřednictvím průvodců Ostravského informačního servisu poodhalí své tajemství, ani jejich stvořitelé však nezůstanou utajeni.„U některých soch se budeme zaobírat také autory, jejich životem a ostatním dílem. Pro srovnání budeme mít například srovnání s jejich dalšími výtvory, ať už zde v Ostravě či mimo,“ usmívá se průvodkyně. Procházka bude ukončena v Domě umění, komentovanou prohlídkou aktuální výstavy s názvem Sochy a kresby 1954-2015, která je věnována profesorovi Stanislavu Kolíbalovi, který je s Ostravou úzce spjat.

Cena je 80 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti, studenty a seniory.
Vstupné se platí v 6. patře Nové radnice (pobočka Ostravského informačního servisu, s.r.o.)
Prohlídky se budou konat v časech 10:00 a 14:00.
Trasa: Prokešovo náměstí – Husův sad – Masarykovo náměstí – Nám. Dr. E. Beneše – Elektra
Těšíme se na Vaši návštěvu