5. ročník Festivalu íránských filmů v Brně

19.1.2016 – 20.1.2016, 23:59

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna tradičně v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé přemístí do brněnského kina Scala.

Z festivalu, kterývznikl před 5 lety jako prezentace toho nejvýraznějšího z íránskékinematografie, vznikápostupně multižánrová přehlídka, kteráletos nabídne také doprovodný program, který nebude spjatý pouze s filmem. Nyní bude šance se zúčastnit  i dalších akcí spojených s íránskou kulturu. Půjde tedy o odlišnou, moderní a svěží prezentaci celkové íránské artové scény,poznamenal umělecký ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand.

I letos bude mít Festival íránských filmů čtyři sekce: Soutěžcelovečerních hraných filmů, Dokumentárnísoutěž, Krátkéfilmy a Mimo soutěž. O prestižní Ceně poroty rozhodne čtveřice respektovaných mezinárodních osobností z různých uměleckých prostředí. V soutěži bude udělena také Cena diváků. Podruhé se bude konat i Industry program, který slouží jako prostředí pro setkávání a navazování spolupráce mezi českými a íránskými filmaři.

Po krátké přestávce se vrátí Večer afghánského filmu, v rámci kterého budou promítnuty dva nejvýraznější filmy z tohoto kontroverzního státu.

Kompletní program festivalu bude zveřejněn začátkem prosince a těšit se můžete na to nejlepší ze současného íránského artového filmu.

Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky.

Oficiální stránky festivalu: http://iranianfilmfestival.cz